Slujire arhierească în biserica „Adormirea Maicii Domnului” din localitatea Dobreni

La 18 ianuarie 2015, în Duminica a XXIX–a după Rusalii, Preasfinţitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, s-a aflat în mijlocul credincioşilor Parohiei Dobreni, Protopopiatul Hereşti. Cu acest prilej, Chiriarhul, înconjurat de un ales sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie Arhierească în biserica „Adormirea Maicii Domnului”din localitatea Dobreni. Pentru bucuria duhovnicească a credincioşilor prezenţi, de la Catedrala Episcopală din Giurgiu, au fost aduse spre închinare părticele din moaştele Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina, ale Sfântului Apostol Andrei şi ale Sfântului Mare Mucenic Gheorghe. În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinţia Sa a hirotesit întru iconom stavrofor, pe părintele Oprea Robertino Aristide, de la Parohia Vărăşti, pentru bogata activitate pastoral-misionară desfăşurată.

În cuvântul de învăţătură, Întâistătătorul eparhiei a explicat celor prezenţi sensurile duhovniceşti desprinse din pericopa evanghelică în care a fost prezentată minunea vindecării celor zece leproşi. Din evanghelia de astăzi, a arătat Preasfinţia Sa, se desprind două portrete morale: pe de o parte, chipul luminos al samarineanului, adevărată pildă de recunoştinţă faţă de binefăcătorul său, şi, pe de altă parte, exemplul negativ al fraţilor săi de suferinţă, acum vindecaţi, care au făcut dovada lipsei de recunoştinţă faţă de ajutorul primit. Recunoştinţa, a subliniat ierarhul nostru, trebuie să fie mărturia sinceră, prin cuvânt sau faptă, a iubirii faţă de binefăcătorul nostru, căci ea nu este altceva decât o parte integrantă iubirii pe care o datorăm lui Dumnezeu şi aproapelui.

După Sfânta Liturghie, credincioşii prezenţi au putut audia un mini concert în cadrul căruia Grupul vocal „Şoaptele Îngerilor” de la Şcoala din localitatea Vărăşti, coordonat de Doamna Prof. Constantin Maria, a interpretat câteva piese pe versurile poetului Vasile Militaru, născut în localitatea Dobreni.

La final, Preasfinţitul Părinte Episcop Ambrozie a adresat felicitări părintelui Dima Tănase, cu prilejul zilei sale onomastice, oferindu-i o icoană sculptată cu chipul Sfinţilor Martiri Brâncoveni. Totodată, Preasfinţia Sa a evidenţiat bogata activitate pastoral-misionară pe care preacucernicia sa a desfăşurat-o timp de peste patru decenii în Parohia Dobreni. De asemenea, părintelui paroh, Adrian Dima, Chiriarhul i-a oferit cartea „Brâncoveneşti. Sfinţii Martiri Brâncoveni. Culegere de studii”, aparţinând Prof.univ.dr. Radu Ştefan Vergatti.

Răspunsurile la strană au fost date de Corul Seminarului Teologic “Teoctist Patriarhul” din Giurgiu, condus de părintele Prof. Arhid. George Sebastian Grigorescu.

Credincioşii prezenţi au primit din partea Preasfinţitului Părinte Ambrozie iconiţe şi revista Familia Ortodoxă.

Comentarii Facebook


Știri recente