Slujbe arhierești și Parastas la Vlădeni

În Duminica a XX-a după Rusalii, a Învierii fiului văduvei din Nain, zi în care a fost pomenit și Sfântului Apostol Toma, credincioșii au primit binecuvântarea arhierească și îndemnul de a împlini Cuvântul lui Dumnezeu pentru a avea viață veșnică. La Vlădeni, a fost oficiat un Parastas la 20 de ani de la trecerea la cele veșnice a părintelui Dumitru Stăniloae, informează Ziarul Lumina, Ediția de Transilvania.

Lucrările de renovare de la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din localitatea Hărman, județul Brașov, au fost binecuvântate de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului. Lăcașul de cult, zidit la 1778, a fost reînnoit în ultimii trei ani, prin lucrări de reparații la acoperiș, prin înlocuirea instalației electrice, a sobelor cu sistem de încălzire centrală, a pardoselilor, a ferestrelor, a mobilierului din altar, a instalației din sonorizare și prin pictarea unor scene în pronaos și în altar. Fațada lăcașului de cult a fost înnoită, iar casa parohială a fost la rândul ei reparată. Pentru binecuvântarea acestor lucrări, comunitatea de la Hărman s-a pregătit îndelung. Tinerii au venit înveșmântați în costumele populare specifice Țării Bârsei și au oferit, la final, un moment folcloric.

IPS Mitropolit Laurențiu a uns biserica cu Sfântul și Marele Mir, a stropit-o cu apă sfințită, atât la interior, cât și la exterior. Sfânta Liturghie a fost oficiată de ierarh alături de un sobor de preoți imediat după slujba de binecuvântare a lucrărilor. Credincioșii au participat în număr mare la slujbele religioase, iar în soborul de preoți s-au aflat starețul Mănăstirii „Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus, județul Brașov, arhimandritul Ilarion Urs, protopopul de Săcele, Sorin Șerban, și alți slujitori ai sfintelor altare din parohiile apropiate de Hărman. Răspunsurile liturgice au fost date de corul bisericii din Hărman. În cadrul Sfintei Liturghii, teologul Sorin Mustață a fost hirotonit diacon.

Porunca vieții

În cuvântul de învățătură, IPS Mitropolit Laurențiu a tâlcuit Evanghelia duminicală, în care ni se prezintă minunea învierii fiului văduvei din Nain. „Mântuitorul Iisus Hristos Și-a arătat dumnezeirea prin puterea de a întoarce sufletul în trup, chiar și atunci când, după legile fizice, trupul era schimbat, intrat în putrefacție. Ne aducem aminte aici de învierea lui Lazăr, la patru zile după moartea acestuia. De data aceasta, Mântuitorul Iisus Hristos, a fost impresionat de durerea pe care o suporta o mamă rămasă și ea văduvă. Cortegiul funebru exprima neputința firii umane, durerea pe care o suferă omul când se departe de cei dragi. Mântuitorul S-a atins de năsălia pe care era așezat mortul și a poruncit tânărului să se scoale. Și îndată s-a trezit mortul și a început să vorbească, primul semn că era adus la viață. Toți s-au îngrozit și s-au minunat. Cuvintele care l-au trezit la viață pe tânăr sunt cuvintele lui Dumnezeu pe care ni le adresează fiecăruia dintre noi, pentru că, pe lângă moartea fizică, mai există și moartea sufletească. Acesta este absența lui Dumnezeu din viața noastră. Cuvintele Mântuitorului care au avut putere de a învia un mort ni se adresează ca un mesaj pentru noi, o chemare, o poruncă adresată sufletelor noastre veșnic tinere”, a spus IPS Mitropolit Laurențiu.

Pentru eforturile depuse în lucrarea pastoral-misionară și administrativă din Parohia Hărman, parohul Emil Popa a fost hirotesit iconom stavrofor. Ca semn de mulțumire și de recunoștință, părintele paroh i-a oferit ierarhului ca dar din partea comunității o icoană a Mântuitorului Iisus Hristos. Ierarhul a oferit acte de cinstire Adunării și Consiliului parohiale, primarului Mihai Dișor și Consiliului local, precum și altor binefăcători. Atât parohul cât și protopopul Sorin Șerban i-au mulțumit ierarhului pentru vizita efectuată la Hărman și pentru binecuvântarea adusă credincioșilor din Țara Bârsei. În parohia brașoveană, următoarea lucrare va fi zidirea unei noi biserici, într-un cartier de case noi.

Parastas și simpozion la Vlădeni

În aceeași zi, IPS Mitropolit Laurențiu a oficiat slujba Parastasului pentru părintele profesor Dumitru Stăniloae. Slujba a fost oficiată în biserica din Vlădeni, județul Brașov, satul în care marele teolog a văzut lumina zilei. Au fost prezenți la Vlădeni fiica părintelui, Lidia Stăniloae, împreună cu alți membrii ai familiei, autoritățile locale, printre care și primarul comunei Dumbrăvița, Zachiu Popa, oameni care l-au cunoscut pe părintele Dumitru Stăniloae și numeroși credincioși.

Din soborul de preoți au făcut parte starețul de la Sâmbăta de Sus, arhimandritul Ilarion Urs, starețul mănăstirii de la Poiana Brașov, arhimandritul Hristofor Bucur, protopopul de Brașov, Dănuț-Gheorghe Benga, protopopul de Bran-Zărnești, Gheorghe Colțea, parohul de la Vlădeni, Ionuț Ilea și alți slujitori ai Domnului.

După Parastas, IPS Mitropolit Laurențiu a povestit celor prezenți cum l-a cunoscut pe părintele profesor în anii de studii doctorale și cum i-a rămas în suflet cel mai mare teolog al secolului trecut. „Prin rânduiala Bunului Dumnezeu, am avut bucuria să-l întâlnesc pe părintele profesor Dumitru Stăniloae. L-am numit blândețea iubitoare a slujitorului erudit. Ne-a întâmpinat cu multă căldură părintească și cu iubire dublată de o blândețe, pentru că avea un timbru al vocii unic. De fiecare dată când ceva ne tulbură, ne aducem aminte de blândețea părintelui profesor, de căldura sufletească prin care am reușit noi, ca ucenici, să ne apropriem de sfinția sa”, a subliniat Părintele Mitropolit.

Comemorarea părintelui profesor Dumitru Stăniloae a continuat la Vlădeni cu mai multe comunicări științifice și evocări venite din partea pr. protopop Dănuț-Gheorghe Benga, a pr. protopop Gheorghe Colțea, a pr. dr. Ovidiu Moceanu, a pr. dr. Cristian Muntean și a dr. Sorin Joantă.

Slujire arhierească la Cluj-Napoca

Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala mitropolitană din Cluj-Napoca. Ierarhul a fost înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte preoții slujitori ai Catedralei și preoți profesori de la cele două școli teologice din municipiu. În cadrul cuvântului de învățătură, IPS Mitropolit Andrei, pornind de la pericopa evanghelică, a vorbit despre omorârea morții, arătând că Hristos este Cel care preface moartea în viață, apoi a punctat că toți credincioșii trebuie să asculte și să împlinească Cuvântul lui Dumnezeu și să aibă nădejdea vieții veșnice.

„Noi trebuie să ne atașăm convoiului Vieții, care îl are în frunte pe Mântuitorul Iisus Hristos, Cel ce a călcat cu moartea pe moarte și a dăruit viață tuturor oamenilor. De aceea, acum în toamna nostalgică, când toate se ofilesc, ne gândim la marea trecere, dar nu suntem ca și cei ce nu au nădejde, ci știind că Domnul Iisus Hristos a omorât Moartea, suntem siguri că va veni clipa când și nouă, ca și tânărului văduvei din Nain, ne va zice «Ridică-te din mormânt și moștenește împreună cu mine viața veșnică fericită». La finalul slujbei, credincioșii prezenți la Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala mitropolitană din Cluj-Napoca au primit binecuvântarea arhierească a IPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei.

Biserică târnosită la Șeulia de Mureș

Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Șeulia de Mureș, Protopopiatul Luduș. Înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, ierarhul a săvârșit slujba de târnosire a bisericii cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, după care a oficiat Dumnezeiasca Liturghie pe un podium amenajat în curtea acesteia. Biserica din Parohia Șeulia de Mureș a fost construită în 1911, cu sprijinul credincioșilor, pe locul unei vechi biserici din lemn ridicată în 1765, care a ars în 1910, în vremea păstoririi vrednicului de pomenire părintele Beniamin Papiu. De-a lungul timpului, s-au făcut eforturi mari pentru înfrumusețarea și întreținerea ei. În 1931 a fost montat un iconostas frumos, în 1978 a fost pictată, în 2009 s-a efectuat o reparație capitală la acoperiș, iar în acest an s-a turnat Sfânta Masă, s-a repictat pridvorul, s-a recondiționat iconostasul, s-a înlocuit mobilierul vechi cu unul nou și s-a reparat și zugrăvit exteriorul bisericii.

„Cu toată dragostea, l-am primit în mijlocul nostru pe Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul nostru, pentru a încununa eforturile credincioșilor și a tuturor celor care au contribuit la această măreață lucrare și la acest important eveniment din viața bisericii noastre”, a spus parohul Ionel Pintilie. Sute de credincioși s-au adunat în curtea bisericii parohiale pentru a se împărtăși de har și binecuvântare și pentru a simți în comuniune bucuria pe care o aduce sărbătoarea sfințirii bisericii lor în viața comunității. La încheierea Sfintei Liturghii, Întâistătătorul Eparhiei Alba Iuliei a acordat deputatului Florin Urcan din orașul Luduș distincția „Crucea arhiepiscopală pentru mireni”, iar celorlalți binefăcători ai lăcașului de închinare le-a înmânat „Diplome de aleasă cinstire”. Pentru hărnicia și vrednicia sa, parohul iconom-stavrofor Ionel Pintilie a primit din partea IPS Arhiepiscop Irineu o „Diplomă de aleasă cinstire” și prețuire.

Liturghie arhierească la Catedrala din Oradea

Preasfințitul Sofronie, Episcopul Oradiei, a săvârșit Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de ieromonahi, preoți și diaconi în Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” și „Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei” din Oradea, în prezența a numeroși credincioși. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul „Sfântul Niceta de Remesiana” al Catedralei episcopale. În predica rostită după citirea celor două pericope evanghelice rânduite, de la Sfinții Evangheliști Luca și Ioan, PS Episcop Sofronie a reliefat importanta legătură tainică ce reiese din lectura textelor scripturistice, precum și semnificațiile duhovnicești ale acestora:

„Din cele două pericope evanghelice ce s-au citit în această sfântă zi de Duminică înțelegem că Mântuitorul nostru Iisus Hristos a venit în lume ca să mântuiască pe toți oamenii, pentru că lui Dumnezeu, Cel Unul în Ființă și întreit în Persoane, Tatăl și Fiul și Sfântul Duh, I S-a făcut milă de omul căzut în păcat și de aceea Tatăl Îl trimite în lume pe Fiul Său, să Se facă om din Preasfânta Fecioară Maria, Născătoarea de Dumnezeu, și să ne aducă pe toți din moarte la Viață. Așa cum I S-a făcut milă Mântuitorului Iisus Hristos de fiul văduvei din Nain, pe care l-a înviat din morți, I S-a făcut milă de neamul omenesc cel căzut în păcat și aflat în robia morții”, a precizat ierarhul.

„Prin urmare, venirea în lume a Fiului lui Dumnezeu din milă pentru noi oamenii a însemnat nu doar un simplu act mântuitor, prin care Mântuitorul Iisus Hristos a răscumpărat greșeala săvârșită de Adam și Eva, protopărinții neamului omenesc, ci mai mult decât atât, pentru ca noi să avem Viață. Întoarcerea din moarte la Viață înseamnă întoarcerea la lumina lui Dumnezeu și dăinuirea în lumina lui Dumnezeu pentru veșnicie, deoarece darul pe care Dumnezeu îl face oamenilor nu îl face pentru un răstimp mai scurt sau mai lung, ci pentru veșnicie”, a mai menționat PS Episcop Sofronie.

„Să ne rugăm, dar, pentru rugăciunile Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, sub al cărei acoperământ am intrat de la praznicul zilei de întâi octombrie, și pentru rugăciunile Sfântului Apostol Toma, luminătorul și evanghelizatorul Indiei, pe care astăzi îl pomenim, și pentru rugăciunile tuturor sfinților, să ne luminăm și noi cu lumina credinței, să ne întărim în credința și mărturisirea Mântuitorului Iisus Hristos ca Singurul Mântuitor și Răscumpărător al nostru și, astfel, ajungând la cunoștința Adevărului, călcând peste idolii și idolatriile lumii din care facem parte, să ne închinăm și să Îl preamărim pe Dumnezeul Celui Viu și Adevărat, nu doar în viața aceasta, ci în veșnicie, în vecii vecilor”, a concluzionat ierarhul.

Resfințirea bisericii din Parohia Zimbor

Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi în frunte cu protopopul Ștefan Lucaciu, a resfințit biserica din Parohia Zimbor, Protopopiatul Zalău. În continuare a fost săvârșită slujba Sfintei Liturghii în prezența unui mare număr de credincioși. În cadrul Sfintei Liturghii, ierarhul a hirotonit întru preot, pe seama Parohiei Valea Loznei, pe diaconul Sorin Man. De asemenea, un alt tânăr, Traian Micle a fost hirotonit diacon, urmând ca în duminica următoare acesta să fie hirotonit preot pe seama Parohiei Fântânele Rus.

În Parohia Zimbor sunt două biserici. Prima, cea de lemn, datează din anul 1643, după cum se deduce din inscripția de pe unul din stâlpii de la intrarea în cimitir. Pictura bisericii a fost realizată în 1758 și a fost executată pe pânză, dar în timp aceasta a fost distrusă de umezeală. Se mai disting și astăzi câteva urme de pictură în altar, pe bolta naosului și în pronaos. Între 2008-2009, prin strădania parohului Rusalim Durnea au fost efectuate lucrări de consolidare și restaurare a bisericii monument istoric, aceasta fiind sfințită de PS Episcop Petroniu în 2011.

Lucrările la cea de-a doua biserică au început în 1938. La finele anului 1939, aceasta era deja acoperită, dar în urma dictatului de la Viena lucrările au fost întrerupte, acestea fiind reluate abia în 1946, după încheierea războiului. Biserica a fost târnosită în 1951 de vrednicul de pomenire episcop Nicolae Colan al Vadului, Feleacului și Clujului. Începând cu anul 2003 au început o serie de lucrări importante de reînnoire a bisericii, acestea culminând cu repictarea, începând din 2009. La finalul slujbei au fost acordate diplome de apreciere persoanelor care în mod special au ajutat la efectuarea tuturor lucrărilor de reînnoire a bisericii.

Hram la Cluj-Napoca

Preasfințitul Vasile Someșanu, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a oficiat Sfânta Liturghie la Biserica „Sfântul Toma” din cartierul clujean Mărăști, care și-a sărbătorit hramul. Ierarhul a fost înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. În cadrul cuvântului de învățătură, PS Vasile Someșanul a vorbit despre plata păcatului care este moartea, dar și despre învierea prin Iisus Hristos, care a zdrobit moartea prin viață.

„Moartea este imaginea păcatului care, atunci când nu este depășit sau nu este tămăduit prin rugăciune, prin post, prin spovedanie, prin Sfânta împărtășanie și prin faptele bune, poate să distrugă viața noastră pământească. Firea cea bună pe care cu toții o avem este imaginea mamei celei bune care caută în orice clipă să-și salveze copilul de la păcat și de la moartea cea trupească. Să dea bunul Dumnezeu ca și noi să ne întărim mai mult în cunoașterea și trăirea credinței și să avem încrederea în Cuvântul Mântuitorului nostru Iisus Hristos care ne spune că toți cei care în această viață se vor strădui să împlinească voia lui Dumnezeu vor dobândi fericirea acum și-n veșnicie”, a spus PS Vasile Someșanul.

Parohia „Sfântul Apostol Toma” din Cluj-Napoca a fost înființată în anul 1993. Piatra de temelie a bisericii a fost pusă în 1996, iar un an mai târziu au început lucrările de construcție, care s-au finalizat în 2005. În septembrie 2006, biserica a fost sfințită de vrednicul de pomenire mitropolit Bartolomeu. Biserica de pe Calea Dorobanților are formă de cruce, cu o singură turlă, însă un element unic în arhitectura sa o constituie mozaicurile exterioare. Pe fiecare perete lateral sunt pictați câte șase apostoli, iar în față sunt reprezentați Sfântul Apostol Toma și Sfântul Apostol Pavel.

Resfințire la Oarța de Jos

Preasfințitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, a resfințit Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Parohia Oarța de Jos, Protopopiatul Baia Mare, în urma lucrărilor de înnoiri exterioare, apoi a săvârșit Sfânta Liturghie și a predicat. Cu această ocazie, parohul Ovidiu Spatar a fost distins cu rangul de iconom, iar Consiliul parohial, primarul comunei, Bogdan Pop, și binefăcătorii, au primit diplome de vrednicie. Tot cu această ocazie, ierarhul a binecuvântat noile lucrări de înnoire de la casa parohială. Apoi, PS Iustin Sigheteanul, însoțit de delegația eparhială a vizitat Mănăstirea „Sfânta Maria Magdalena” din hotarul parohiei Oarța de Sus, ctitorie a IPS Mitropolit Andrei, fiu al satului.

Comentarii Facebook


Știri recente