Slujba Resfințirii bisericii Tuturor Sfinților, Pitești

Astăzi, 2 noiembrie 2014, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Slujba Resfințirii bisericii cu hramul Tuturor Sfinților și Sfântul Ierarh Nicolae, din cartierul Găvana I, Pitești, după cum ne-a transmis Șerban Niță. Slujba de resfinţire a fost urmată de Sfânta Liturghie Arhierească.

Toți credincioșii prezenți – bărbați, femei și copii – au avut marea bucurie de a intra în Sfântul Altar al bisericii pentru a fi miruiți de către Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, primind fiecare o bucată de târnoseală, mărturie a sfințirii de astăzi a bisericii, precum și alte daruri minunate.

În cuvântul de învățătură adresat celor prezenți, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic a mulțumit ctitorilor – familia Micu Ioan și Olimpia, părintelui paroh Gheorghe Stănescu, precum și tuturor enoriașilor care au pus suflet la ctitoria acestei frumoase biserici. A adresat îndemnuri către milostenie, astfel încât să putem dobândi raiul asemenea săracului Lazăr din Evanghelia citită astăzi. Să ne rugăm cu smerenie: „Ajută-ne, Doamne, să avem bogăţia săracului Lazăr!“. Adevăratul bogat este omul smerit, credincios lui Dumnezeu şi cu dragoste faţă de semeni, iar cel cu adevărat sărac este acela care nu-L are pe Dumnezeu. Trebuie să ne întrebăm, asemenea Fericitului Augustin: „Săracilor, ce vă lipseşte dacă-l aveţi pe Dumnezeu? Bogaţilor, ce aveţi dacă vă lipseşte Dumnezeu?“.

Biserica cu hramul Tuturor Sfinților și Sfântul Ierarh Nicolae din cartierul Găvana I a fost zidită din temelie în anul 1817, fiind sfințită în anul 1820 de Preasfințitul Iosif al Argeșului.

Lucrările de restaurare a picturii și a întregului complex bisericesc s-au executat între anii 2007 – 2014, de către Părintele Paroh Gheorghe Stănescu, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului și cu purtarea de grijă a Părintelui Arhidiacon Caliopie Cristian Ichim, Consilier responsabil de sectoarele Economic-Financiar și Construcții Bisericești din Eparhia Argeșului și Muscelului. Un deosebit aport în buna desfășurare a lucrărilor a avut și Părintele Protopop Ciprian Vuțan.

Comentarii Facebook


Știri recente