Slujba Pavecerniței Mari

Una dintre slujbele specifice acestui Post este Pavecernița Mare. Aceasta face parte din cele 7 laude bisericești și e una dintre cele mai vechi slujbe de seară, specifică programului de rugăciune din mănăstiri. Pavecernița are două forme liturgice, Ceaslovul consemnând rânduiala Pavecerniței Mari și a celei Mici. Ambele se compun din trei părți distincte. În prima parte predomină rugăciunea de mulțumire pentru ziua care a trecut, partea a doua are mai mult un caracter penitențial, exprimând mărturisirea și pocăința pentru păcatele săvârșite, iar partea a treia conține, în mod deosebit, rugăciuni de cerere, invocând ajutorul lui Dumnezeu pentru trecerea în pace a nopții care începe.

Pavecernița Mare este una dintre slujbele specifice Postului Mare, fiind săvârșită în toate zilele, excepție făcând sâmbetele și duminicile, zilele de miercuri și vineri din săptămâna a cincea a Postului și zilele de miercuri, joi și vineri din Săptămâna Sfintelor Pătimiri.

Pavecernița mare se mai oficiază, în mănăstiri, și în zilele de marți și joi din săptămâna brânzei, ca o anticipare a rânduielilor Postului Mare. De asemenea, se mai săvârșește și în ajunul Nașterii Domnului, al Bobotezei, și la Praznicul Bunei Vestiri.

Comentarii Facebook


Știri recente