Slujba Parastasului pentru vrednicul de pomenire patriarh Miron Cristea

74 de ani s-au împlinit astăzi, 6 martie 2013, de la trecerea la Domnul a primului Patriarh al României – Miron Cristea. Evenimentul a fost marcat la Catedrala Patriarhală printr-o slujbă de pomenire.

PatriarhuL Miron Cristea s-a născut pe 18 iulie 1868, la Toplița, în județul Harghita. A studiat la Institutul Teologic-pedagogic din Sibiu și la Facultatea de Litere și Filosofie a Universității din Budapesta. A fost hirotonit diacon celib în 1900, hirotesit arhidiacon în 1901, călugărindu-se în anul 1902 luând numele Miron.

„Patriarhul Miron și-a legat numele în primul rând de Episcopia Caransebeșului unde a păstorit vreme de 20 de ani. Din 1920 a fost mitropolit primat până în anul 1925, iar în perioada 1925-1939 Patriarh al României. A fost pentru o vreme și membru al regenței, perioada 1927-1930, iar în ultimii doi ani ai vieții 1938-1939 prim ministru al Guvernului României”, a spus ecleziarhul Catedralei Patriarhale și exarhul Arhiepiscopiei Bucureștilor, părintele Timotei Aioanei.

În timpul păstoririi lui Miron Cristea au fost edificate multe dintre clădirile Centrului eparhial. El este și cel care a pus bazele „Institutului Biblic”.

„În vremea păstoririi sale s-a construit Palatul Patriarhal, Reședința Patriarhală din apropierea Catedralei și s-a restaurat în întregime Catedrala Patriarhală. Prin mâna marelui pictor Belizarie s-a pictat interiorul; s-a refăcut mobilierul, catepeteasma și alte importante lucrări atât la centru eparhial cât și în eparhie. Și-a legat numele de reprezentanța românească de la Ierusalim, a și fost în vizită la locurile sfinte în 1927”, a mai spus părintele Timotei Aioanei pentru TRINITAS TV.

Primul patriarh al Bisericii noastre a marcat și cultura românească. La 7 iunie 1919 el devenea membru de onoare al Academiei Române.

„Printre realizările Patriarhului Miron, de ordin cultural, se numără și teza sa de doctorat închinată lui Eminescu, lucrare tipărită mai întâi în limba maghiară și tradusă apoi de Mitropolitul Antonie Plămădeală care a descoperit-o și a publicat-o la începutul anilor 80”, după cum a mai spus părintele Timotei Aioanei.

Primul Patriarh al Bisericii noastre a trecut la Domnul la 6 martie 1939.

Comentarii Facebook


Știri recente