Slujba Parastasului pentru vrednicul de pomenire Arhiepiscop Epifanie

Vrednicul de pomenire Arhiepiscopul Epifanie a fost pomenit sâmbătă, 6 aprilie 2013, în Catedrala „Înălțarea Domnului” și „Sfinții Trei Ierarhi” din Buzău, la împlinirea sorocului de 3 luni. Slujba parastasului a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, înconjurat de un sobor de preoți și arhidiaconi, în prezența consilierilor eparhiali, a profesorilor și elevilor de la Seminarul Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul”, precum și a unor binecredincioși creștini.

Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre semnificația parastasului, care nu reprezintă doar împlinirea unei îndatoriri creștinești, așa cum Biserica a statornicit de veacuri, ci este și un prilej de meditație și rugăciune săvârșită în comuniune cu cei care nu mai sunt printre noi din punct de vedere fizic, dar sunt prezenți în duh. De asemenea, Chiriarhul Buzăului și Vrancei a arătat că slujba de pomenire este și un moment de aducere aminte a vieții și activității celui pentru care implorăm mila divină, în cazul de față pentru adormitul întru Domnul Epifanie Arhiepiscopul.

„Întreaga viață și-a dedicat-o slujirii lui Dumnezeu și Bisericii Sale, misiune îndeplinită cu mult devotament, cu multă dăruire și jertfelnicie, iar cei care i-ați fost alături atâta vreme, în calitate de colaboratori la Centrul Eparhial sau ca profesori la Seminarul Teologic din Buzău, i-ați cunoscut, cu siguranță, lupta duhovnicească pe care a dus-o pentru ca Biserica lui Hristos să fie preaslăvită în această eparhie istorică. De aceea, noi, astăzi, îi arătăm recunoștință pentru ceea ce a făcut în Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, iar Dumneavoastră, cei ce sunteți prezenți aici, confirmați ceea mărturisesc eu, întrucât s-a lucrat intens pe toate planurile, în toate segmentele vieții sociale, înregistrându-se multe realizări, motiv pentru care facem pomenirea lui cu recunoștință. Dumnezeu să-l odihnească cu drepții și să-l așeze în ceata sfinților!”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian despre cel care i-a fost înaintaș întru slujire arhierească.

Totodată, Înaltpreasfinția Sa a reafirmat angajamentul pe care și l-a asumat la începutul lunii martie, cu prilejul ceremoniei de întronizare în misiunea de Arhipăstor al Buzăului și Vrancei, făgăduind să ducă mai departe activitatea de până în prezent, dar sub semnul continuității, înnoirii și dinamizării vieții bisericești: „Pentru că Biserica este dinamică, întotdeauna sunt și alte lucruri de făcut, iar acesta este mandatul pe care un arhipăstor îl transmite succesorului său. Important este să lucrăm de așa manieră încât duhul să nu-l stingem și flacăra credinței, a nădejdii și a iubirii față de Hristos și Biserică să încălzească permanent sufletele noastre și ale credincioșilor, deoarece avem o datorie de conștiință, în primul rând, față de Dumnezeu, față de de cei care au lucrat, față de înaintașii noștri, al căror exemplu trebuie să-l urmăm, așa cum ne îndeamnă Sfântul Apostol Pavel în Epistola către Evrei”.

La final, Arhipăstorul Buzăului și Vrancei i-a îndemnat pe toți cei prezenți să se roage pentru odihna sufletului adormitului întru Domnul Epifanie Arhiepiscopul și a binecuvântat hrana pregătită spre a fi împărțită cu prilejul pomenirii de astăzi.

Comentarii Facebook


Știri recente