Slujba Învierii la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca

Mii de credincioși clujeni au participat sâmbătă seara la slujba de Înviere la Catedrala Mitropolitană din municipiu. Slujba a fost oficiată de ÎPS Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, pe o scenă special amenajată în fața catedralei. Cu putin timp înainte de miezul nopții, arhiereul a oferit clerului și credincioșilor prezenți la slujbă, Lumina Sfântă, adusă de la biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim. După acest moment, toți împreună, cu lumânările aprinse au cântat într-un glas: „Învierea Ta, Hristoase Mântuitorule, îngerii o laudă în ceruri și pe noi pe pământ ne învrednicește cu inima curată să Te slăvim”.

După citirea Evangheliei, potrivit Radio Renașterea, Mitropolitul Clujului a adresat un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre biruința vieții asupra morții: „Mărturisește sărbătoarea luminată de astăzi, că în capătul căii Domnul Iisus Hristos cel Înviat din morți ne așteaptă și pe noi. În prima epistolă către Corinteni, Sfântul Apostol Pavel le răspunde unor sceptici care se îndoiau de învierea morților spunândcă dacă în Adam toți murim, în Hristos toți vom învia, pentru că dacă nu a înviat Hristos, zadarnică este și propovăduirea noastră și credința voastră. Dar Hristos a înviat din morți, făcându-se începătură învierii tuturor celor adormiți. Aceasta-i bucuria cea marte pe care o sărbătorim la Paști, moartea a fost călcată în picioare de Mântuitorul Iisus Hristos. Și de aceea cea mai mare bucurie ne-o aduce ziua de Paști. De aceea și slujba Învierii se termină cu aceste cuvine: „Ziua Învierii să ne luminăm cu prăznuirea și unul pe altul să ne îmbrățișăm, să zicem fraților și celor ce ne urăsc pe noi, să iertăm toate pentru Înviere și așa să strigăm Hristos a Înviat din morți, cu moartea pe moarte călcând și celor din morminte viață dăruindu-le”.

Întregul sobor de preoți și diaconi în frunte cu Mitropolitul Clujului, urmat fiind de credincioși, au înconjurat mai apoi Catedrala Mitropolitană, de trei ori, cântând Hristos a Înviat. La finalul slujbei, credincioșii clujeni prezenți la Înviere s-au reîntors la casele lor, purtând în candele Sfânta Lumină și în suflete bucuria Învierii Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

Comentarii Facebook


Știri recente