Slujbă de Priveghere la Catedrala Patriarhală în cinstea Sfintei Cruci și a Sfinților Împărați Constantin și Elena

Săptămâna aceasta, la Catedrala patriarhală, programul liturgic este unul special. În fiecare seară, de la ora 18:00, pelerinii care vin să se închine la sfintele moaște pot participa și la slujba Privegherii.

În prima zi a evenimentelor dedicate Sfântului Dimitrie cel Nou Ocrotitorului Bucureștilor, slujba Privegherii a fost oficiată de Părintele Arhimandrit Veniamin Goreanu, Consilier în cadrul Sectorului Administrativ Bisericesc al Arhiepiscopiei Bucureștilor, la Catedrala Patriarhală din București, care a rostit și un cuvânt de învățătură: „La sfârșitul acestei slujbe de Priveghere vreau să vă aduc aminte despre importanța sfinților pe care i-am cinstit astăzi și încă îi cinstim, a Sfinților Împărați Constantin și Elena și a Sfântului Mare Mucenic Artemie, ale căror sfinte moaște se cinstesc în aceste zile, aici, pe Colina Bucuriei. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a dedicat acest an Sfinților Împărați Constantin și Elena. A fost și este un an cu multe bucurii duhovnicești, cu multe popasuri și evenimente deosebite în Biserica noastră în care s-a vorbit și se vorbește despre minunile și faptele Sfinților Împărați Constantin și Elena. Acești iubitori de Hristos au trăit la începutul secolului al IV-lea și s-au remarcat atât printr-o viață deosebită în Hristos, dar mai ales prin edictul de libertate de la Milan, prin care creștinii au primit dreptul, ca și celelalte culte și religii din imperiu, să se închine Dumnezeului cel adevărat. Ne bucurăm că în aceste zile au fost aduse la București aceste relicve de către Înaltpreasfințitul Dionisie, Mitropolitul Corintului și vor rămâne până în ziua de marți. De asemenea, astăzi am cinstit în mod deosebit pe unul dintre sfetnicii apropiați, pe Sfântul Mare Mucenic Artemie, cel care a fost general în armata Sfântului Constantin cel Mare și martor al multor evenimente, al arătării semnului Sfintei Cruci pe cer, cel care a însoțit pe Sfânta Împărăteasă Elena la Ierusalim și au descoperit Sfânta Cruce, cel care a ajuns să fie guvernator al Egiptului, iar mai târziu, în timpul împăratului Iulian Apostatul, în anul 362 și-a dat sufletul prin moarte martirică în numele lui Dumnezeu”.

Răspunsurile la strană au fost date de Corul Evloghia al Patriarhiei Române.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…