Slujbă de pomenire pentru Părintele Cleopa

La mănăstirea Sihăstria a avut loc sâmbătă, 28 aprilie 2012, o slujbă de pomenire pentru părintele Cleopa. Slujba Parastasului a fost oficiată de către Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, împreună cu alți trei ierarhi ai Bisericii noastre, potrivit Radio TRINITAS.

Parastasul a fost precedat de Sfânta Liturghie, la finalul căreia Preasfințitul Episcop-Vicar Patriarhal Varlaam Ploieșteanul a vorbit despre viața duhovnicească a părintelui Cleopa.

„O viață întreagă a ascultat, până în ultimul detaliu, cuvântul Mântuitorului și a iubit ca cel mai scump lucru pe care îl poate primi un om în viața aceasta împărtășirea cu Sfântul Trup și Sânge al Domnului și Dumnezeului nostru Iisus Hristos ca mâncare și băutură spre Viața Veșnică. Mai mult decât atât a oferit această mâncare spre Viața Veșnică, Cuvântul Evangheliei și Dumnezeiasca Euharisitie, la milioane de oameni care i-au căutat sfatul, i-au cercetat scaunul de duhovnicie”, a precizat Preasfinția Sa în cuvântul de învățătură.

După slujba parastasului, ierarhii, preoții și credincioșii au mers în procesiune la mormântul părintelui Cleopa, unde s-a oficiat un trisaghion. La această oră se află în plină derulare partea a doua a simpozionului comemorativ dedicat fostului duhovnic al mănăstirii Sihăstria.

La Mănăstirea Sihăstria continuă manifestările comemorative dedicate părintelui Cleopa Ilie. Acolo se desfășoară o serie de evenimente culturale și religioase, prilejuite de împlinirea, în luna aceasta, a 100 de ani de la nașterea părintelui.

Părintele Cleopa a văzut lumina zilei în comuna Sulița din județul Botoșani. Devine ucenic al părintelui Paisie Olaru, duhovnic cu viață aleasă și experimentat în practica rugăciunii inimii. În decembrie 1929 se alătură obștii schitului Sihăstria, alături de fratele mai mare, Vasile. Pe 12 decembrie 1932, de ziua Sfântului Ierarh Spiridon, sunt primiți în obștea schitului. În 1935 este luat în armată, în orașul Botoșani. În 1936 se reîntoarce la schit și este uns în monahism pe 2 august 1937, primind numele călugăresc de ‘Cleopa’. În iunie 1942 este numit locțiitor de egumen, din cauza stării precare de sănătate a starețului Ioanichie Moroi.

Pe 27 decembrie 1944 este hirotonit ierodiacon, iar pe 23 ianuarie 1945 este hirotonit ieromonah de către Episcopul Galaction Cordun, pe atunci stareț al Mănăstirii Neamț. Ulterior este numit oficial egumen al Schitului Sihăstria.

În 1947, Schitul Sihăstria este ridicat la rang de mănăstire, iar protosinghelul Cleopa Ilie este hirotesit arhimandrit, cu aprobarea patriarhului Nicodim Munteanu. În 1948, urmărit de Siguranță, se retrage pentru șase luni în pădurile din jurul Mănăstirii Sihăstria, iar pe 30 august 1949, arhimandritul Cleopa Ilie este numit stareț al Mănăstirii Slatina Suceava unde se transferă alături de 30 de călugări din obștea Mănăstirii Sihăstria, ca urmare a deciziei patriarhului Justinian Marina.

Întemeiază la Mănăstirea Slatina o obște care numără peste 80 de persoane. Între 1952-1954, este urmărit de Securitate și se retrage în Munții Stănișoarei, împreună cu ieromonahul Arsenie Papacioc. După doi ani este readus în mănăstire, din dispoziția Patriarhului Justinian.

În 1956, revine la metanie, iar în primăvara anului 1959, se retrage pentru a treia oară în Munții Neamțului, unde își petrece următorii 5 ani. Revine la Mănăstirea Sihăstria în toamna anului 1964, ca duhovnic al întregii obști, și povățuiește fără întrerupere atât călugări, cât și mireni, timp de 34 de ani.

Timp de câteva decenii, după ce s-a stabilit la Mănăstirea Sihastria, părintele Cleopa a călăuzit pe frații și călugării lavrei moldovene dar și pe cei care, din toate colțurile țării și chiar din străinătate, de la președinți și până la simpli credincioși, veneau să-i ceară sfat și mângâiere.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…