Slujbă de pomenire pentru foștii deținuți politici, deportați în Bărăgan

La Turnu Severin, pe 9 martie, în ziua prăznuirii celor 40 de Sfinți Mucenici din Sevastia Armeniei, Asociația Foștilor Deținuți Politic, filiala Mehedinți, sub președinția domnului Dr. Grigore Drăghia, a organizat un ceremonial de comemorare a tuturor luptătorilor anticomuniști din România, după cum ne-a precizat Cătălin Cernătescu, Redactor știri Episcopia Severinului și Strehaiei.

Ceremonia a avut loc în fața monumentului dedicat victimelor comunismului din parcul Dragalina.

Un sobor de preoți a oficiat slujba parastasului pentru sufletele tuturor mehedințenilor ce s-au mutat la Domnul și au trecut prin grele încercări în timpul deportărilor și strămutărilor de amploare în Câmpia Bărăganului.

La monumentul ridicat în parcul Dragalina din municipiu, numeroși membri ai asociației au înălțat timp de câteva minute, împreună cu preoții, rugăciune în memoria celor apropiați ai lor care au pierit în timpul regimului comunist fără să fi avut vreo vină și au depus jerbe de flori.

În urmă cu 62 de ani, câteva mii de familii din Drobeta Turnu Severin și din întreg județul Mehedinți au fost deportați în Bărăgan, fără a avea cunoștință de vreo vină săvârșită.

În contextul încordării relațiilor dintre România și Iugoslavia, exclusă în 1948 din Comintern, granița dintre cele două țări a devenit o zonă sensibilă pentru guvernul comunist de la București. Etniile prezente aici, în special în Banat, erau considerate drept „elemente cu un factor ridicat de risc”. Urmând modelul sovietic, pe 15 martie 1951 Ministerul de Interne al Republicii Populare România a dat un decret de stramutare a acestei populatii.

Deportările în Bărăgan au fost o acțiune de amploare întreprinsă de regimul comunist din România, cu scopul de a reloca forțat populația care locuia pe o rază de aproximativ 25 km de granița cu Iugoslavia, din județele Timiș, Caraș-Severin și Mehedinți în Câmpia Bărăganului.

Comentarii Facebook


Știri recente