Slujbă de pomenire pentru eroii români din Haguenau

Cei 472 eroi români căzuți la datorie pe pământul Alsaciei și Lorenei, în Primul Război Mondial, au fost pomeniţi sâmbătă în cimitirul militar de la Haguenau unde îşi dorm somnul de veci.

Parastasul a fost oficiat de preotul Vasile Iorgulescu.

„Ceremonia a fost onorată de prezenţa Consului României la Strasbourg, Domnul Remus Mărăşescu însoţit de doamna Mărăşescu, precum şi de participarea adjunctului Primăriei din Haguenau, Domnul Marc André, în calitate de delegat al Primarului Claude Sturni”, a declarat pentru basilica.ro pr. Vasile.

Rugăciune din inimă de copil. Foto credit: Pr. Vasile Iorgulescu

După slujbă au fost intonate imnele naţionale român şi francez, iar oficialităţile prezente şi reprezentanţii parohiei din Strasbourg au depus jerbe de flori la soclul celor două cruci maramureşene sfinţite în anul 2011 de Patriarhul României.

„După acest mic pelerinaj, ne-am înapoiat cu toţii la biserică pentru slujba Vecerniei, iar duminică, la Sfânta Proscomidie şi la ecteniile liturgice, au fost pomeniţi toţi ostaşii români căzuţi pe câmpurile de luptă, care odihnesc în Cimitirele din Alsacia, Lorena şi de pretutindeni”, a precizat preotul comunităţii din Strasbourg.

Anul acesta, din cauza interdicţiilor impuse de pandemie, au fost anulate toate ceremoniile prevăzute în Cimitirele militare româneşti din zonă. Comemorarea de la Haguenau a fost posibiliă mulţumită autorităţilor locale.

Eroii români înhumaţi în Haguenau și-au pierdut viața în condiții tragice, din cauza frigului, foamei, bolilor și a tratamentelor inumane la care au fost supuși.

Osemintele lor au fost reunite după război în trei cimitire militare: Dieuze – Châteaux Salins (917 morminte), Soultzmatt (681 morminte) și Haguenau (475 morminte).

Foto credit: Pr. Vasile Iorgulescu

Comentarii Facebook


Știri recente