Slujba de pomenire a arhitectului André Lecomte du Nouy la hramul bisericii „Sfinţii Voievozi-Bolniţă” din Curtea de Argeş

Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Argeşului şi Muscelului, a săvârşit astăzi, 8 noiembrie 2014, în ziua de prăznuire a Soborului Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil şi al tuturor Cereştilor Puteri, Sfânta Liturghie Arhierească, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în Parohia „Sfinţii Voievozi-Bolniţă” din Curtea de Argeş, după cum ne-a precizat Şerban Niţă.

Biserica Flămânzeşti a fost capelă a bolniţei Mănăstirii Argeşului, fiind zidită la jumătatea secolului al XVIII-lea, pe ruinele altei construcţii mai vechi.

În cimitirul bisericii se află mormântul arhitectului francez André Lecomte du Nouy, de la a cărui trecere în veşnicie se împlinesc 100 de ani, pe 11 noiembrie, ocazie cu care, Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic a oficiat Slujba Parastasului. Arhitect francez, restaurator şi membru corespondent al Academiei Române, discipol al luiEugène Viollet-le-Duc, André Lecomte du Nouy a fost chemat de Regele Carol I al României să restaureze o serie de monumente din România, dintre care, cel mai important edificiu restaurat de arhitect între 1875 şi 1880 a fost Mănăstirea Curtea de Argeş.

În cuvântul de învăţătură, Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic a pus la sufletul credincioşilor îndemnuri spre chemarea neîncetată a Sfântului Înger păzitor al vieţii noastre, a sfântului al cărui nume îl purtăm, trebuie să ne amintim că avem înger păzitor, să ne întoarcem cu mintea şi cu inima către el şi în cursul obişnuit alvieţii noastre, iar cu atât mai mult când avem parte de tulburări.Să ne amintim rugăciunile copilăriei, Înger îngeraşul meu, să-l chemăm cu suflet de copil să ne fie mereu alături şi să ne călăuzească pe drumurile mântuirii, căci, ne spune Domnul: De nu vă veţi întoarce si nu veţi fi precum pruncii, nu veţi intra în Împărăţia Cerurilor.“( Matei 18,2-4)

Sfinte îngere, cel ce stai înaintea pătimaşului meu suflet şi al vieţii mele cele ticăloase, nu mă lăsa pe mine păcătosul, nici nu te depărta de mine…” să ne însoţească fiecare pas al vieţii.

Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic i-a îndemnat pe credincioşi să mulţumească lui Dumnezeu pentru această mare minune care este omul, minunea de a fi în frumuseţea acestei lumi văzute, minunea de a fi sănătoşi, de a ne fi născut creştin-ortodocşi, de a fi trăit marea taină a botezului şi de a ne afla pe drumul mântuirii. A adăugat că trebuie să ne ostenim zi de zi să devenim mai buni, mai răbdători, mai îngăduitori unii cu ceilalţi, să renunţăm la bârfă, la răutate, la invidie, la tot ce răneşte sufletul aproapelui nostru, şi astfel vom face posibile minuni în viaţa noastră.

În final, Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic a mulţumit tuturor pentru solidaritate creştin-ortodoxă şi românească, Părintelui Paroh Nicolae Arsenie, Părintelui Nicolae Popescu şi tuturor celor care a pus suflet în viaţa parohiei.

În semn de recunoştinţă şi apreciere, Părintele Paroh Nicolae Arsenie a oferit Înaltpreasfinţitului Părinte Calinic, în dar, o icoană cu Chipul Mântuitorului.

Comentarii Facebook


Știri recente