Slujbă de binecuvântare la inaugurarea noii piste flexibile

Noua pistă flexibilă a Aeroportului Internațional Iași a fost ieri inaugurată în mod oficial. La festivități au participat reprezentanți ai Guvernului, ai autorităților publice locale, precum și numeroși cetățeni ai Iașului. De acum înainte, pe Aeroportul Internațional Iași poate ateriza și decola orice tip de avion, indiferent de dimensiune, informează „Ziarul Lumina”.

De la eveniment nu a lipsit nici Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, care, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat o slujbă de binecuvântare.

Festivitățile de inaugurare a noii piste a Aeroportului Internațional Iași au debutat cu o slujbă de binecuvântare oficiată de IPS Părinte Mitropolit Teofan, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. La final, Înaltpreasfinția Sa a dat citire mesajului transmis de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, mesaj intitulat „O reușită mare pentru prezent și viitor”.

„Orașul în care se adună anual cei mai mulți pelerini”

„Modernizarea și dezvoltarea infrastructurii de transport aerian la Iași cunoaște astăzi o etapă nouă, încurajatoare. Inaugurarea noii piste de aterizare-decolare a Aeroportului Internațional Iași este cel mai important pas în realizarea unui aeroport modern, mai mare, un proiect grandios de dezvoltare urbană, ale cărui începuturi le cunoaștem din anii păstoririi noastre spirituale la Iași în calitate de Mitropolit (între anii 1990-2007) și apoi Locțiitor de Mitropolit al Moldovei și Bucovinei (între anii 2007-2008). Pentru societatea românească de astăzi, dornică de modernizare, de cunoaștere, de schimburi culturale, de turism și integrare economică europeană, participarea la schimbul internațional de valori spirituale, culturale și materiale a devenit o cale de dezvoltare durabilă și de dialog cu alte culturi și popoare. În aceste condiții, o investiție autohtonă reușită, menită să promoveze valorile istorice, culturale și spirituale naționale, dar și prosperitatea materială, constituie un act de demnitate, responsabilitate și eficiență în slujirea comunității locale, care inspiră încredere și curaj în confruntarea cu criza economică pe care o traversăm în prezent. Orașul în care se adună anual cei mai mulți pelerini, municipiul Iași, vestit centru spiritual, cultural, academic și cu perspective de dezvoltare economică a Moldovei, va promova astfel mai mult, prin dezvoltarea infrastructurii de transport aerian, valorile sale spirituale înscrise în patrimoniul cultural național, apreciat și la nivel internațional. Adresăm astăzi calde felicitări domnului Cristian Mihai Adomniței, Președintele Consiliului Județean Iași, domnului Marius Bordea, Președintele Consiliului de Administrație a Aeroportului Iași, precum și tuturor celor care au lucrat cu seriozitate și pasiune la finalizarea proiectului, în pofida crizei economice și financiare prezente. Tuturor celor prezenți la acest eveniment le dorim ani mulți și binecuvântați, cu sănătate și mântuire, pace și bucurie!”, s-a arătat în mesajul transmis de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

„Iașul, prin mila Domnului, este purtător de coroană plină de nestemate”

IPS Părinte Mitropolit Teofan a adresat, de asemenea, mesaj de felicitare pentru toți cei care au contribuit la realizarea noii piste a aeroportului și a amintit de alte obiective importante ale Iașului care așteaptă să fie repuse în valoare: „Iașul, prin mila Domnului, este purtător de coroană plină de nestemate, apărute de-a lungul istoriei. Dintre aceste nestemate, unele sunt prezente și strălucesc, altele au dispărut, iar altele sunt deteriorate. Printre cele care au fost readuse la viață, restaurate sau adăugate celor vechi, putem numi astăzi pista aeroportului, precum și cele care au fost realizate în ultimii ani în urbea noastră. Mă refer aici la Bulevardul Copou, la Teatrul Național, Mănăstirea Golia, Complexul Ciric, Biserica Banu, Complexul Palas sau Biserica „Sf. Sava”. Această coroană însă este lipsită de alte câteva nestemate, care așteaptă oameni puternici, curajoși și determinați, care să le reașeze la locul lor de cinste. Mă refer aici la Palatul Culturii, Spitalul Regional, Complexul mitropolitan, Mănăstirea Frumoasa, acestea sunt doar câteva dintre cele care, cu mila Domnului și cu străduința celor în măsură, vor adăuga frumusețe, consistență și consecințe economice în viața urbei noastre”.

După slujba de binecuvântare au avut loc discursuri ale oficialităților prezente. Mai întâi, Președintele Consiliului de Administrație a Aeroportului Iași, domnul Marius Bodea, a sintetizat ceea ce s-a realizat în decursul ultimului an în cadrul proiectului de modernizare și dezvoltare a infrastructurii de transport aerian la Iași, după care ministrul Transporturilor, domnul Ioan Rus, a apreciat efortul întregii comunități locale depus pentru realizarea noii piste a Aeroportului Iași. La rândul său, președintele Consiliului Județean Iași, domnul Cristian Adomniței, a mulțumit public tuturor celor implicați în proiect, cărora le-a acordat diplome. Printre cei care au primit mulțumiri s-a aflat și primarul Iașului, domnul Gheorghe Nichita.

Lucrările la noua pistă flexibilă de la Aeroportul Iași au început pe data de 7 august 2013. Valoarea contractului a fost de aproximativ 57 de milioane de euro, cea mai mare parte fiind din fonduri europene. Pista de la Iași are o lungime de 2.400 de metri și o lățime de 60 de metri. Este o pistă flexibilă, realizată după cele mai moderne standarde, ce permite aterizarea și decolarea oricărui tip de avion, indiferent de dimensiune. Prima aterizare oficială pe pista nouă a Iașului a fost cea a cursei Roma – Iași, efectuată de o aeronavă aparținând Companiei Tarom, care a avut parte de o primire specială, trecând pe sub un arc de apă făcut de două autospeciale de pompieri.

Comentarii Facebook


Știri recente