Slujbă de binecuvântare în Parohia Criștior

În Duminica a XXV-a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Criștior, Protopopiatul Beiuș, unde a săvârșit slujba de binecuvântare a lucrărilor de înnoire a bisericii cu hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, urmată de Sfânta Liturghie arhierească, după cum ne informează pr. Cosmin Tripon.

În cadrul cuvântului de învățătură rostit, Chiriarhul Oradiei a explicat semnificațiile duhovnicești ale pildei Samarineanului milostiv, arătând că principala învățătură ce se desprinde din contextul acesteia este „că trebuie să ne fie milă de oamenii săracii, bolnavi și lipsiți”. Preasfinția Sa a evocat apoi rolul filantropic al Bisericii, mai cu seamă în perioada apostolică și patristică, dar și în țara noastră, amintind de cele mai vechi bolnițe care au luat ființă în preajma bisericilor și mănăstirilor.

„Filantropia izvorăște de la Sfântul Altar. Aceasta a fost prezentă în Biserică de la începuturi și niciodată nu a încetat, chiar și în vremurile de prigoană când Bisericii nu i se permitea să aibă grijă de săraci. Săracii au primit întotdeauna mângâiere la Biserică iar bolnavii vindecare”, a subliniat vlădica Sofronie.

În partea a doua a cuvântului de învățătură, Chiriarhul Oradiei a reliefat personalitatea marcantă a Sfântului Ioan Gură de Aur, a cărui prăznuire a coincis anul acesta cu Duminica a XXV-a după Rusalii: „Sfântul Ioan Gură de Aur a fost un mare iubitor de săraci. El ne învață cu stăruință să nu ne oprim doar la Sfânta Liturghie, ci să continuăm Liturghia pe altarul inimii fratelui, dincolo de zidurile sfântului lăcaș, „Liturghia de după Liturghie”, în care suntem chemați să împlinim porunca iubirii aproapelui după cuvântul Mântuitorului: „Du-te de fă și tu asemenea”, a spus Preasfinția Sa.

În cadrul Sfintei Liturghii, Ierarhul a hirotonit în treapta preoției pe diaconul Ioan Toma ca preot misionar pentru Protopopiatului Beiuș, îmbisericit pe seama bisericii „Sfântul Apostol Andrei” din Beiuș, și a hirotesit ca iconom-stavrofor pe părintele paroh Dacian Rusu pentru frumoasele realizări dar și pentru râvna și zelul misionar pastoral dovedite de la instalarea sa în parohia Criștior. De asemenea, noul hirotonit întru preot a fost hirotesit duhovnic.

Construit în 1925, sfântul lăcaș a suferit de-a lungul vremii mai multe reparații. În ultimii ani, sub păstorirea tânărului și vrednicului preot Dacian Rusu, paroh la Criștior din 2001, s-au demarat ample lucrări de restaurare atât în interior cât si în exterior: s-a retencuit interiorul și s-a repictat în tehnica „fresco”, s-au montat uși și geamuri termopan, s-a introdus încălzirea centrală și s-a realizat pardoseală din parchet melaminat. Biserica a fost înzestrată cu două candelabre noi precum și cu toate sfintele vase liturgice necesare săvârșirii sfintelor slujbe. În exterior a fost tencuit turnul în tehnica terasit, s-au montat jgheaburi și burlane noi, a fost construit un lumânărar și o încăpere pentru centrala termică, trotuare, și pentru prima dată s-a deschis un drum de acces auto de 300 m asfaltat.

Comentarii Facebook


Știri recente