Slujbă Arhierească la mănăstirea Văleni

În Duminica după Nașterea Domnului, la 28 decembrie 2014, monahiile și pelerinii de la Mănăstirea Văleni, au avut bucuria de a participa la Sfânta Liturghie, oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic al Argeşului şi Muscelului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Cu această ocazie, potrivit eparhiaargesului.ro, Înaltpreasfinția Sa a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură despre însemnătatea sfintei perioade, în care ne aflăm: “De la începutul zidirii întâiului om, Adam cel Bătrân de ani, şi până la pruncul care se naşte, chiar acum când rostim acest Cuvânt, Pronia Dumnezeiască, adică purtarea de grijă a lui Dumnezeu, este prezentă ca lumina lină, zâmbitoare peste întreaga fire şi pururea neapusă, lumină la care suntem şi noi chemaţi să ne împărtăşim cu îmbelşugare, ca dar al Sfintei Treimi pentru pruncii pământeni, întrupaţi din gândirea şi dragostea Sa nemuritoare. Noi, cei de ieri, de azi şi de mâine, de pe întreg rotocolul Pământului, avem marea mângâiere de a rosti plini de nădejdi: “Iată Dumnezeul cel Tare al mântuirii mele…”

Mănăstirea Văleni

Mănăstirea a fost întemeiată în a doua jumătate a sec. XVII, de călugărul Zaharia Grădişteanu.

O etapă nouă începe pentru mânăstirea Văleni în anul 1883. În acest an vechea biserică a schimonahului Zaharia Grădişteanu este dărâmată, iar în locu-i, ceva mai la răsărit, episcopul Ghenadie II al Argeşului (1875-1893), cu ajutorul stareţei Fevronia Petrescu, începe zidirea unei noi bisericii.

Din păcate, locaşului de cult şubrezit de distrugătorul seism din noiembrie 1940, nu i-a fost dat să dureze decât până la 8 aprilie 1941, când turla s-a prăbuşit, antrenând în cădere pereţii naosului şi ai altarului. Reconstruită între anii 1948-1955, prin strădania Episcopului Iosif Gafton, a stareţei Anatolia Manu şi a obştii monahale, biserica a fost împodobită cu pictură nouă şi s-a înzestrat cu cele de trebuinţă. A fost sfinţită în anul 1955 de către Prea Fericitul Părinte Patriarh Iustinian.

Redeschisă oficial în anul 1990, sub oblăduirea, binecuvântarea şi ajutorul Înaltpreasfinţitului Calinic – Arhiepiscop al Argeşului şi Muscelului, s-a reluat activitatea prin refacerea obştii şi începerea lucrărilor de renovare a ansamblului.

Comentarii Facebook


Știri recente