Slujbă Arhierească la Catedrala din Rădăuţi

Credinciosii din Rădăuţi l-au asteptat ieri cu multa dragoste pe IPS Parinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor spre a sluji Sfanta Liturghie din Duminica a treia dupa Rusalii.

Catedrala orasului, cu hramul Pogorarea Sf Duh a fost arhiplina cu inchinatori veniti din toate parohiile si comunele limitrofe, dornici sa asiste la Sfanta Liturghie arhiereasca, savarsita de ierarhul locului si soborul impresionant de preoti si diaconi.

Raspunsurile liturgice au fost date de corul catedralei iar la momentul cuvenit, s-a savarsit si o hirotonie in preot.

Cuvantul IPS Parinte Pimen despre grijile vietii dusa in ascultare de Dumnezeu si mila pentru cel necajit, a fost primit cu multa atentie de toti credinciosii.

Ziua de bucurie s-a incheiat cu o agapa crestina, oferita inchinatorilor de Comitetul parohial al Catedralei.

SCURT ISTORIC

Cunoscuta si sub denumirea de Catedrala Unirii Nationale din Rădăuţi, pentru ca ridicarea ei simbolizeaza unirea Bucovinei cu Patria-Mama, Catedrala cu hramul Pogorarea Sf Duh se afla situata in mijlocul Municipiului Radauti si este inconjurata de parcul central al orasului.

Ridicat in stil neobizantin, edificiul eclesiastic ortodox insumeaza 34 de ani de construire si cuprinde corpul propriu-zis al bisericii si cele doua turnuri clopotnita.

Piatra de temelie a fost asezata in anul 1923; au urmat lucrari de prospectare a terenului pana in 1927 iar la izbucnirea celui de-al Doilea Razboi Mondial, constructia era terminata la rosu.

Lucrul la catedrala, reluat in 1950, a inclus personalitati importante ale vremii ca Pavel Ţugui, pictorul Iosif Koeber ori patriarhul Iustin care se ingrijeste de aproape de finalizarea lucrarilor pentru ca la 28 mai 1961 sa se faca si sfintirea sfantului locas.

În 1990 s-au adaugat si cele doua turnuri laterale.

Deoarece trecerea timpului a lasat urme adanci, in ultimii zece ani, edificiul catedralei este supus unor interventii de renovare si restaurare, lucrandu-se intens si la pictura interioara.

Comentarii Facebook


Știri recente