Slujbă arhierească la Biserica Sfântul Dumitru din Râmnic

Duminică, 8 martie 2015, în Duminica Sfântului Grigorie Palama, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului a oficiat Sfânta Liturghie la Biserica „Sfântul Dumitru” din Râmnicu Vâlcea, potrivit arhiram.ro.

În cuvântul său de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a prezentat viața Sfântului Grigorie Palama și a vorbit despre marile dezbateri teologice de la jumătatea secolului al XIV-lea, când în mediile monahale – în special în Sfântul Munte Athos – și marile oraşe creștine ale vremii, mulţi oameni practicau „rugăciunea neîncetată” sau „rugăciunea lui Iisus”, și anume: „Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul Lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine păcătosul”. Apoi, a explicat conținutul acestei rugăciuni și a arătat cât de potrivită este aceasta în vremea noastră, când mulți oameni au o viață atât de agitată și aglomerată.

*

Sfântul Grigorie Palama (1296-1359), arhiepiscopul Tesalonicului, a fost unul dintre cei mai profunzi teologi ai Bisericii Ortodoxe din secolul al XIV-lea. Este înscris în calendarul ortodox cu zi de prăznuire la data de 14 noiembrie, dar este cinstit în mod aparte în Duminica a doua a Sfântului și Marelui Post.

Comentarii Facebook


Știri recente