Slujbă arhierească la biserica Adormirea Maicii Domnului din Râmnicu Sărat

În Duminica a VIII-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Râmnicu Sărat. Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, în Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, după cum ne-a menționat domnul Dragoș Olteanu, consilier mass-media și purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei.

Înaltpreasfinția Sa a hirotonit diacon pe tânărul teolog Diaconu Neluș, pe seama Parohiei Puieștii de Sus, Protopopiatul Râmnicu Sărat.

În cuvântul de învățătură, Întâistătătorul Eparhiei Buzăului și Vrancei a explicat semnificațiile pericopei evanghelice a zilei, în care este prezentată Înmulțirea pâinilor de către Mântuitorul Iisus Hristos.

„El a dorit să demonstreze acolo, printr-o minune palpabilă, vizibilă, că este Dumnezeu și că poate face astfel de minuni, ca ei să creadă și crezând, să-L primească pe Hristos – Pâinea Vieții – în sufletele lor. După Înălțarea Mântuitorului Iisus la ceruri, în Biserică, avea să fie săvârșită Taina Sfintei Euharistii, căci avem pe Mântuitorul Hristos ca Persoană fizică, ce a trăit treizeci și trei de ani și jumătate, treizeci și patru de ani, S-a întors în sfatul Sfintei Treimi, în slava dumnezeiască, rămânând în același timp însă împreună cu noi, sub chipul pâinii și al vinului, adică Hristos euharistic”, a spus Înaltpreasfinția Sa.

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Râmnicu Sărat a fost construită între anii 1691-1697, pe locul unui mai vechi așezământ monahal, de către Voievodul Martir Constantin Brâncoveanu și spătarul Mihai Cantacuzino, unchiul său.

Pictura bisericii, realizată în tehnica fresco, este opera celebrului zugrav Pârvu Mutu – pictorul de casă al Cantacuzinilor, chipul acestuia regăsindu-se la intrarea în sfântul lăcaș, pe partea stângă. După consolidarea din ultimii ani, a fost restaurată și pictura.

Comentarii Facebook


Știri recente