Slujbă arhierească în parohia Tungujei – Țibănești

Momente pline de emoție și de bucurie pentru credincioșii parohiei Tungujei – Țibănești, Protopopiatul Iași 3, unde, în Duminica a II-a din Postul Mare, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de un sobor de preoți și diaconi, informează „Ziarul Lumina”.

Credincioșii parohiei Tungujei – Țibănești, alături de pr. paroh Constantin Rusu, l-au avut în mijlocul lor ieri, 31 martie 2013, pe Înalt Preasfințitul Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, care a slujit Sfânta Liturghie în Biserica „Adormirea Maicii Domnului” și a ținut cuvânt de învățătură. Slujba arhierească a debutat cu citirea rugăciunii de dezlegare de către IPS Teofan, printre preoții slujitori numărându-se și părintele Mihail Roșu, protopop al Protoieriei Iași 3.

După citirea Sfintei Evanghelii a Vindecării slăbănogului din Capernaum, IPS Teofan a rostit un cuvânt de învățătură, în care a subliniat importanța întâlnirii cu Dumnezeu, indiferent de starea morală și fizică în care ne aflăm: „Un lucru foarte important relatat în pericopa evanghelică a zilei este acela că slăbănogul a fost așezat de prietenii săi în fața Domnului Iisus Hristos. Spun acest lucru pentru că nu există o binecuvântare mai mare, nu există un har mai adânc, nu există o clipă mai binecuvântată, decât atunci când omul este așezat în fața lui Dumnezeu. Toate căile ființei omenești, toată zbaterea și frământarea ei, toate năzuințele și toate dorurile ei sunt chemate spre a împlini această mare taină, a întâlnirii cu Creatorul tuturor celor văzute și nevăzute. Și unde poate fi descoperit Dumnezeu mai deplin și mai ușor, dacă nu în Sfânta Biserică, în timpul dumnezeieștii Liturghii, loc și timp binecuvântat?”. În continuarea cuvântului, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a enumerat căile prin care omul se poate întâlni cu Dumnezeu: „Prima cale ca omul să ajungă în fața lui Dumnezeu este stăruința lui de zi și de noapte, când, cunoscând întunericul cel din afară, pătrunde înlăuntrul ființei sale, unde descoperă lumina cea necreată a lui Dumnezeu. Există și o altă cale, prin care omul este adus de alții în fața lui Dumnezeu, precum slăbănogul din Evanghelia de astăzi. Și mai există încă o cale, mai rar întâlnită, când Dumnezeu îl cheamă pe om la Sine în mod tainic, precum l-a chemat la adevăr, la trăirea Evangheliei și mărturisirea ei pe Saul din Tars, viitorul Apostol Pavel. Toate aceste căi și multe altele nu pot să-și împlinească în cele din urmă însă scopul, dacă Dumnezeu nu ar da putere celor care tind să meargă către Dânsul”.

Liturghia arhierească de la Tungujei a avut parte și de un moment deosebit, IPS Mitropolit Teofan hirotonindu-l întru preot pe tânărul diacon Valentin Cârlan, pe seama parohiei „Sfinții Voievozi” – Murguța, din comuna Dobârceni, Protopopiatul Săveni.

La finalul Sfintei Liturghii, după împărtășirea a numeroși credincioși cu Sfintele Taine, pr. prototop Mihail Roșu a ținut un cuvânt de învățătură și de bun venit, după care a urmat cuvântul de mulțumire al părintelui paroh Constantin Rusu, care a făcut și un scurt istoric al parohiei.

Înainte de agapa organizată în casa socială a parohiei, credincioșii și slujitorii prezenți la slujba arhierească au asistat la un moment artistic susținut de preșcolarii și școlarii din Tungujei.

Parohia Tungujei – Țibănești, aflată la granița cu județul Vaslui, numără 168 de familii, toate de religie ortodoxă. Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din această parohie a fost ridicată în anul 1845 de către boierul Ilie Carp. Din 2004, de când pr. Constantin Rusu a devenit parohul acestei biserici, lăcașul de cult a fost consolidat, pictat și renovat. De asemenea, a fost ridicată o casă socială în curtea bisericii și au fost sădiți 80 de pomi fructiferi.

Comentarii Facebook


Știri recente