Sinodul Patriarhiei Antiohiei va emite o scrisoare pastorală pe tema familiei creştine

Ierarhii Patriarhiei Antiohiei reuniţi în sinod la Balamand sub preşedinţia Patriarhului Ioan al X-lea au discutat despre provocările contemporane pe care le întâmpină familia creştină. Sinodalii au hotărât să emită o scrisoare pastorală pe acest subiect în contextul în care familia se confruntă în lumea modernă cu diferite fenomene care duc la deviaţii majore.

„Biserica trebuie să găsească căi pastorale prin care să contribuie la consolidarea familiei”, se menţionează în declaraţia oficială transmisă în urma şedinţei sinodale din perioada 3-10 octombrie.

Scrisoare pastorală va fi intitulată „Familia – bucuria vieții”.

Documentul care urmează să fie înaintat tuturor eparhiilor va evidenţia preceptele teologice care stau la baza Tainei Căsătoriei, a explicat pr. Gheorghe Costea, parohul comunităţii româneşti din Siria şi Liban.

Pe lângă scrisoare, ierarhii au hotărât să înceapă un program pastoral îndreptat spre promovarea valorilor etice și morale ale familiei așa cum este ea definită în Evanghelie.


Pastoraţia părinţilor şi a copiilor în atenţia Bisericii în anul 2020


Sinodalii au adus în discuţie problema celor doi episcopi de Alep, Pavel Yazigi şi Ioan Ibrahim, dispăruţi de mai bine de 6 ani. A fost evidenţiat faptul că cei din comunitatea internațională nu au făcut nici un efort pentru eliberarea lor.

În ceea ce privește criza din Siria, Sfântul Sinod îndeamnă la găsirea unei soluții referitoare la unitatea statului sirian și respectarea drepturilor și aspirațiilor întregului popor.

Ierarhii au atras atenţia asupra tragediei care se petrece cu poporul sirian atât din cauza războiului, cât și din cauza blocajului economic datorat sancțiunilor impuse. Au făcut apel la găsirea de soluții care vor conduce la securitate, pace, coabitare și stabilitate.

Un alt aspect discutat a făcut referire la problema migraţiei şi la faptul că Biserica trebuie să fie aproape de credincioșii ei indiferent de zona unde vieţuiesc.

În încheierea lucrărilor, arhiereii s-au rugat ca Duhul Sfânt să coboare „cu pace peste întreaga lume, pentru a-i proteja pe toți fiii duhovenicești ai Antiohiei, atât din ţările lor de origine, cât și din întreagă lume”.

Duminică, 6 octombrie, episcopii au participat la Sf. Liturghie oficiată de Patriarhul Ioan în biserica Mănăstirii Balamand. Foto credit: Patriarhia Antiohiei

Foto credit: Patriarhia Antiohiei/Facebook

Comentarii Facebook


Știri recente