Sinodul Mitropoliei Banatului a analizat proiectele de texte liturgice pentru Pr. Ilarion Felea şi Protos. Calistrat Bobu

Sinodul Mitropoliei Banatului, reunit joi în şedinţă de lucru la reședința mitropolitană din Timișoara, a studiat proiectele de texte liturgice (tropar, condac, sinaxar, vecernie, utrenie și acatist) și de icoane întocmite în vederea canonizării Preotului Ilarion Felea şi a Protosinghelului Calistrat Bobu.

La lucrări au participat, în calitate de invitați, clericii din administrațiile eparhiale și profesorii de Teologie care au fost încredințați cu întocmirea textelor liturgice ale celor doi mărturisitori și mari duhovnici misionari din părțile Banatului, propuși pentru canonizare.

„Proiectele de texte liturgice întocmite au fost prezentate, dezbătute și amendate în cadrul Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Banatului, împreună cu proiectele de icoane, urmând a fi transmise, conform hotărârii Sfântului Sinod, până la 01 iulie 2022, pentru a putea fi prezentate spre avizare, la Departamentul de Carte de Cult al Editurilor Patriarhiei Române, respectiv la Comisia de Pictură Bisericească”, informează Mitropolia Banatului.

La întrunirea prezidată de Mitropolitul Ioan al Banatului au participat Arhiepiscopul Timotei al Aradului, Episcopul Lucian al Caransebeșului, Episcopul vicar Paisie Lugojanul al Arhiepiscopiei Timișoarei și Episcopul vicar Emilian Crișanul al Arhiepiscopiei Aradului.

Părintele Ilarion Felea (1903-1961) a fost un moț de pe Valea Crișului Alb ajuns duhovnicul tinerilor din Arad și condamnat de regimul comunist la 20 de ani de temniță pentru „activitate intensă contra clasei muncitoare şi mişcării revoluţionare”. Motivul oficial: nu propovăduia așa-zisa „luptă pentru pace”. Detalii despre viaţa lui, aici. 

Protosinghelul Calistrat Bobu (1900–1975) a fost un vestit preot misionar în Banat. Era de loc din Burdujeni (Suceava), iar cu metania din Mănăstirea Sihăstria. În anul 1942 este trimis preot misionar în Banat. Timp de 33 de ani, părintele Calistrat a fost o făclie mereu aprinsă pentru călugării şi credincioşii din Banat. Pentru smerenia şi blândeţea inimii lui, a primit de la Dumnezeu darul vindecării şi al izgonirii duhurilor necurate dintre oameni. Mai multe, aici.

Foto credit: Mitropolia Banatului

Urmăreşte-ne pe Twitter: @agentiabasilica

Comentarii Facebook


Știri recente

Programul slujirii ierarhilor de Izvorul Tămăduirii

De sărbătoarea Izvorul Tămăduirii, membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române vor sluji după următorul program, transmis de eparhii prin intermediul Radio Trinitas. Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Efrem,…