Sinodul Mitropoliei Ardealului s-a întrunit la Râmeț și a discutat două propuneri de canonizare

Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Ardealului s-a întrunit marți la Mănăstirea Râmeț. Pe agenda de lucru a figurat realizarea dosarelor de canonizare ale părinților Dometie Manolache de la Râmeț și  Serafim Popescu de la Sâmbăta de Sus, ucenici ai părintelui Arsenie Boca.

Ședința de lucru a sinodului mitropolitan a fost condusă de Mitropolitul Laurențiu al Ardealului. Au participat Arhiepiscopul Irineu al Alba Iuliei, Episcopul Andrei al Covasnei și Harghitei, Episcopul Gurie al Devei și Hunedoarei și Arhiereul-vicar Nestor al Episcopiei Devei şi Hunedoarei.

Sinodul a studiat cele două propuneri de canonizare și a discutat teme pastoral-misionare și social-filantropice. După întrunire, ierarhii au oficiat o rugăciune de pomenire la mormântul părintelui Dometie Manolache, situat în apropierea vechii biserici a Mănăstirii Râmeț.

Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu al Ardealului a subliniat că părintele Serafim și părintele Dometie fac parte din lucrarea sfințitoare și roditoare a părintelui Arsenie Boca la Mănăstirea Prislop.

Părintele Mitropolit a amintit că fiecare ierarh prezent la Ședința de lucru a Sinodului Mitropolitan a contribuit cu informații inedite la cele două propuneri de canonizare, urmând ca proiectul de studiu să fie înaintat Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.


Părintele Dometie Manolache, unul dintre marii părinți duhovnicești ai secolului XX, s-a născut în 15 octombrie 1924 în județul Buzău. În 1945 a absolvit Seminarul Teologic Ortodox din Buzău ca șef de promoție, urmând apoi cursurile Institutului Teologic din București.

S-a închinoviat la Mănăstirea Prislop în 1949, avându-l ca naș de călugărie pe părintele Arsenie Boca. A ajuns la Mănăstirea Râmeț în 1959, pentru a consolida viața monahală. A trecut la cele veșnice în 6 iulie 1975, fiind numit ulterior de către părintele Dumitru Stăniloae drept „un erou al credinţei, un suflet de mare sfinţenie şi puritate”.

Arhimandritul Serafim Popescu s-a născut în 1912 la Totoi, în județul Alba. A absolvit Academia Teologică Andreiană din Sibiu în 1936. A studiat apoi la Facultatea de Teologie din Cernăuți.

După o scurtă perioadă petrecută în Grecia, s-a întors în țară, la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus, unde a fost tuns în monahism în aprilie 1941. Între 1944 și 1954, a fost starețul și duhovnicul acestui așezământ monahal. A trecut la cele veșnice în 1990.

Vezi și:

Foto credit: Reîntregirea.ro

Comentarii Facebook


Știri recente