Sinodul Arhieresc al Bisericii Serbiei s-a întrunit la Belgrad

Sinodul Arhieresc al Bisericii Ortodoxe Sârbe și-a început lucrările marți, 6 noiembrie, la Sala Sinodală a Palatului Patriarhal din Belgrad.

Episcopii sârbi s-au întrunit în ședință de lucru sub președinția Preafericitului Părinte Irineu, Patriarhul Serbiei, pentru a examina problemele de pe ordinea de zi.

Un nou statut

Schimbarea titulaturii oficiale

Reamintim că la o ședință anterioară a Sinodului Arhieresc se ridicase problema modificării statutului pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Sârbe.

Una dintre modificările anunțate atunci era adăugarea expresiei „Patriarhia de Pec” la titulatura oficială a Bisericii Sârbe.

Schimbările aduse numelui oficial al Bisericii Sârbe explică dorința de întărire a relațiilor cu centrul ei istoric al Patriarhiei de Pec, dar și cu regiunile Kosovo și Metohija ca părți jurisdicționale de importanță majoră.

Multe dintre cele mai semnificative biserici și mănăstiri ortodoxe sârbe se află în zona Kosovo, care include ansamblul patriarhal din Pec/Peje și mănăstirile Gracanica și Decani, care se află printre monumentele din patrimoniul UNESCO.

Procedura de alegere a Patriarhului

De asemenea, era prevăzută o actualizare a procedurii de alegere a Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Sârbe, având în vedere că, în prezent, conducătorul Bisericii din Serbia este ales printr-un sistem care presupune selectarea aleatorie a unuia dintre cele trei plicuri care conțin numele candidaților.

Ridicarea în rang a unor eparhii

Dacă va fi adoptat noul act statutar, treisprezece episcopii vor fi ridicate la rang de Mitropolie: Banja Luka, Bačka, Braničevo, Dalmația, Žiča, Zahumlje și Herzegovina, Niš, Raško-Prizren, Srem, Šumadija, Canada, Novo Gracanica și Vestul Mijlociu al Americii, Frankfurt.

Date fiind ultimele declarații din presă, cel mai probabil la acest Sinod se va discuta și despre situația eclezială din Ucraina.

Foto credit: SPC

Comentarii Facebook


Știri recente