Se întrunește Sinodul Arhieresc al Bisericii Serbiei. Temele de pe agendă

Sinodul Bisericii Serbiei

Sfântul Sinod Arhieresc al Bisericii Ortodoxe a Serbiei își va începe lucrările duminică, 29 aprilie 2018, prin oficierea Sfintei Liturghii la Biserica Sfinții Apostoli din Patriarhia de Pec.

Potrivit unui anunț publicat pe site-ul oficial al Patriarhiei Sârbe, sesiunile de lucru se vor desfășura în data de 30 aprilie la Pec și în data de 1 mai la Belgrad.

Obiectul principal al ședințelor sinodale îl va constitui adoptarea noului statut al Bisericii Sârbe.

Biserica Sârbă își schimbă titulatura oficială

Dacă noul statut va fi adoptat, Biserica Ortodoxă Sârbă își va modifica titulatura oficială prin adăugarea formulării „Patriarhia de Pec”.

Schimbările aduse numelui oficial al Bisericii Sârbe explică dorința de întărire a relațiilor cu centrul ei istoric al Patriarhiei de Pec, dar și cu regiunile Kosovo și Metohija ca părți jurisdicționale de importanță majoră.

Peć a fost sediul Patriarhiei sârbe din 1346 până în 1766, iar titulatura Patriarhului Serbiei este Arhiepiscop de Peć, Mitropolitul de Belgrad și Karlovci.

Patriarhul Irineu susține modificarea titulaturii

Într-o declaraţie acordată ziarului sârbesc Kurir, Preafericitul Părinte Irineu, Patriarhul Serbiei, şi-a exprimat acordul asupra propunerii ca Biserica Sârbă să îşi schimbe numele.

„Pec rămâne centrul istoric al Bisericii noastre. Acceptăm tot ceea ce contribuie la conservarea istoriei noastre şi a legăturii Bisericii Sârbe cu Pec şi Kosovo”, a evidenţiat Patriarhul Irineu potrivit Kurir.

Multe dintre cele mai semnificative biserici și mănăstiri ortodoxe sârbe se află în zona Kosovo, care include ansamblul patriarhal din Pec/Peje și mănăstirile Gracanica și Decani, care se află printre monumentele din patrimoniul UNESCO.

O nouă procedură de alegere a Patriarhului

Noul statut prevede schimbarea procedurii de alegere a Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Sârbe.

În prezent, Patriarhul Serbiei este ales printr-un sistem care presupune selectarea aleatorie a unui plic din trei care cuprind numele candidaților.

Noul statut de organizare

Discuțiile și adoptarea statutului reprezintă ultimul stadiu al procedurilor care au început în 2012 prin formarea unei comisii însărcinate cu revizuirea prezentului statut.

Comisia condusă de Mitropolitul Amfilohie de Muntenegru și Litoral a adunat cele mai importante decizii sinodale și a redactat amendamente la documentul de bază al Bisericii Sârbe care datează din 1931.

Dacă noul document fundamental al Bisericii va intra în vigoare în luna mai, vor apărea schimbări și la nivel organizațional-teritorial.

13 noi mitropolii în Serbia

Actul prevede posibilitatea ridicării în rang de mitropolii a treisprezece episcopii: Banja Luka, Bačka, Braničevo, Dalmația, Žiča, Zahumlje și Herzegovina, Niš, Raško-Prizren, Srem, Šumadija, Canada, Novo Gracanica și Vestul Mijlociu al Americii, Frankfurt.

Proiectul noului statut al Bisericii Sârbe presupune împărțirea Arhiepiscopiei de Belgrad și Karlovci în două eparhii: Voždovac și Vinča, cu sediul la Voždovac, și Zemun și Novi Beograd, având reședința episcopală la Novi Beograd.

Foto: SPC

Comentarii Facebook


Știri recente