Noi hotărâri ale Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române

BIROUL DE PRESĂ AL PATRIARHIEI ROMNE ne informează:

În zilele de 16-17 februarie 2012, în Sala Sinodală din Reședința patriarhală, a avut loc ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, prezidată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

1. Sfântul Sinod a apreciat rezultatele colectei organizată în bisericile parohiale și mănăstirești din Patriarhia Română ca urmare a Pastoralei Sfântului Sinod cu tema FAMILIA CREȘTINĂ AZI din prima duminică a postului Nașterii Domnului (20 noiembrie 2011). Astfel, au fost colectate peste 400 000 kg de produse agricole, aproape 300.000 kg de produse alimentare, 34 000 kg de rechizite și peste 92 000 kg îmbrăcăminte și donați peste 2.300.000 lei, 78.000 euro și 200 000 forinți. În urma acestei colecte au fost ajutate peste 65.000 familii sărace, peste 118.000 copii și aproape 84.000 de persoane singure.

2. Sfântul Sinod a evaluat rezultatele programului social MASA BUCURIEI derulat de Patriarhia Română și societatea Selgros Cash&Carry S.R.L. în 13 eparhii din țară. În anul 2011, aproape 18.000 de persoane asistate (dublu față de anul 2010) din 210 instituții social-filantropice ale Patriarhiei Române au beneficiat de bunuri alimentare și produsele igienico-sanitare în valoare de peste 2.800.000 de lei oferite de Selgros Cash&Carry S.R.L.

3. Sfântul Sinod a analizat lucrarea social-filantropică a Bisericii desfășurată în anul 2011 și, în contextul crizei economice actuale, recomandă clerului și credincioșilor să intensifice lucrarea pastoral-socială pentru ajutorarea categoriilor sociale celor mai defavorizate (familii de vârstnici cu pensii mici, familii sărace cu mulți copii, dar cu venituri mici și persoane singure și sărace). O atenție sporită trebuie acordată îngrijirii bolnavilor care pot fi ajutați prin rugăciune, vizite pastorale și ajutor material pentru cumpărarea de medicamente sau intervenții chirurgicale de urgență.

În același timp, Sfântul Sinod consideră necesară identificarea urgentă de soluții practice pentru rezolvarea problemelor sociale cu care se confruntă majoritatea românilor, printr-o cooperare viabilă și eficientă între unitățile bisericești ale Patriarhiei Române și autoritățile administrației centrale și locale, organizațiile nonguvernamentale, precum și alte instituții abilitate, inclusiv în domeniul sprijinirii financiare a instituțiilor, proiectelor și programelor social-filantropică și de asistență socială ale unităților bisericești.

4. Sfântul Sinod a luat act de dorința liber exprimată a clerului și credincioșilor din Adunările eparhiale ale Arhiepiscopiei Alba-Iuliei, Episcopiei Oradiei și Episcopiei Devei și Hunedoarei privind revenirea în jurisdicția Mitropoliei Ardealului. Ca atare, a fost aprobată modificarea jurisdicției teritoriale a celor două Mitropolii din Transilvania și a Mitropoliei Banatului, după cum urmează:

o Mitropolia Ardealului având ca eparhii sufragane: Arhiepiscopia Sibiului, Arhiepiscopia Alba-Iuliei, Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, Episcopiei Covasnei și Harghitei și Episcopia Devei și Hunedoarei;

o Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului având ca eparhii sufragane: Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului și Episcopia Sălajului;

o Mitropolia Banatului având ca eparhii sufragane: Arhiepiscopia Timișoarei, Arhiepiscopia Aradului și Episcopia Caransebeșului.

Comentarii Facebook


Știri recente