Sinod Arhieresc la Moscova | Patriarhul Ioan al Antiohiei face un apel la păstrarea păcii în Siria

Moscova, 2 decembrie 2017 – Preafericitul Părinte Ioan, Patriarhul Antiohiei și al întregului Orient, s-a adresat sâmbătă Întâistătătorilor ortodocși și celor aproximativ 350 de ierarhi ruși adunați în Catedrala Hristos Mântuitorul, făcând un apel către Bisericile Ortodoxe locale să facă tot ceea ce este posibil pentru restabilirea păcii în Siria.

Patriarhul Antiohiei a amintit de ajutorul primit din partea Bisericii Ruse pentru repatrierea credincioșilor antiohieni și despre contribuția la educație, oferirea de servicii medicale gratuite. Biserica Antiohiei „își amintește cu gratitudine de ajutorul Bisericii Ruse în dezvoltarea formării clericale și în construirea bisericilor și instituțiilor antiohiene”, a spus Patriarhul Ioan.

În cuvântul său, Patriarhul Antiohiei a apreciat „rolul major al Patriarhului Tihon în înființarea Arhiepiscopiei Antiohiene din America. Patriarhul Tihon l-a hirotonit pe primul episcop de pe pământ american, pe Sfântul Rafael, Episcop de Brooklyn, un antiohian care a studiat la Constantinopol și în Rusia. Episcopul Rafael a păstorit credincioșii ortodocși de pe continentul american și, în special, pe credincioșii vorbitori de limbă arabă”.

Patriarhul Antiohiei a făcut referire la diferite momente importante din istoria relațiilor ruso-antiohiene, amintind de faptul că Patriarhul Ioachim al Antiohiei a contribuit la alegerea Sfântului Iov, primul patriarh al Moscovei ales în 1589.

„Patriarhiile Ortodoxe au îndurat întotdeauna tragediile care au venit peste poporul lor în decursul istoriei. De la începutul secolului trecut, durerea noastră a luat multe forme. Unii dintre noi au suferit de purificarea etnică și expulzarea din propria țară, din patria strămoșilor noștri. Alții au suferit de pe urma conflictului naționalismelor și civilizațiilor, iar alții de pe urma ateismului”, a spus Patriarhul Ioan făcând mai apoi referire concretă la situația creștinilor din Siria, Liban și Irak.

„Siria continuă să trăiască sub jugul unui război dezastruos, care este condus de teroriști și finanțat din exterior. Astfel, într-o epocă în care terorismul s-a diminuat și cu intervenția soldaților ruși, există perspectiva păcii”, a spus Preafericitul Părinte Ioan.

Patriarhul Antiohiei a atras atenția că „noi, în calitate de Biserică Ortodoxă unită trebuie să facem tot ceea ce este posibil pentru menținerea unității Siriei, iar creștinii sirieni să se întoarcă în patria lor, să fie restaurate bisericile și mănăstirile”.

O referință importantă a Patriarhului Ioan a fost la ajutorul umanitar primit din partea Rusiei pentru persoanele din Orientul Mijlociu aflate în dificultate, caracterizând acest ajutor drept „dar ceresc pentru noi”.

Comentarii Facebook


Știri recente