Singura mănăstire din România ocrotită de Sf. Paisie Aghioritul şi-a serbat hramul

Mănăstirea Pantocrator din Beclean, singurul aşezământ monahal din România ocrotit de Sf. Paisie Aghioritul, şi-a serbat hramul în data de 12 iulie.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, informează Radio Renaştrerea.

După citirea pericopei evanghelice, ierarhul a rostit omilia intitulată „Păcatul a devenit modă”.

În cuvântul său, Mitropolitul Andrei câteva amintiri personale legate de întâlnirea cu Sfântul Paisie Aghioritul.

Mănăstirea Pantocrator, cu hramul „Sfântul  Paisie Aghioritul”, a fost înființată la data de 1 iunie 2017, la inițiativa și cu binecuvântarea  Părintelui Mitropolit  Andrei, fiind  situată în cartierul Valea Viilor din orașul Beclean, jud. Bistrița-Năsăud.

Aşezământul monahal se  află pe locul unei vechi clopotnițe, construită în prima jumătate a secolului XX.

Mănăstirea este condusă de ierom. Luca Gheberta, care a fost hirotesit de hram Protosinghel, cu dreptul de a purta „Cruce pectorală”.

În prezent biserica de zid a mănăstirii este pregătită pentru a fi pictată. De asemenea, se lucrează la ansamblul monahal, care va cuprinde chilii, o trapeză și o sală de conferințe.


5 lucruri pe care trebuie să le știi despre Sfântul Paisie Aghioritul


Sfântul Paisie Aghioritul

Cuviosul Paisie Aghioritul este unul dintre cei mai iubiţi părinţi care au vieţuit în Sfântul Munte Athos.

Stareţul Paisie s-a născut în Farasa Capadociei – Asia Mică, la 25 iulie 1924.

A intrat în obştea Mănăstirii Esfigmenu din Sfântul Munte Athos în 1953, iar în anul următor a fost făcut rasofor, primind numele Averchie.

În 1956, a plecat la Mănăstirea Filotheu, urmând ca la 3 martie 1957 să fie făcut stavrofor, primind schima mică şi luând numele Paisie.

Pe 12 iulie 1994, şi-a dat sufletul în mâinile Domnului, fiind înmormântat la mănăstirea din Suroti, lângă Tesalonic, potrivit dorinţei sale.

Foto credit: Mitropolia Clujului

Comentarii Facebook


Știri recente