Sinaxa stareților și starețelor din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților

La Centrul eparhial Suceava a avut loc ieri Sinaxa stareților și starețelor din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților. Întrunirea a fost prezidată de Înalt Preasfințitul Pimen și a cuprins în program prezentarea unui referat. De asemenea, au fost dezbătute mai multe probleme care țin de activitatea mănăstirilor, informează „Ziarul Lumina”.

Stareții și starețele din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților s-au reunit ieri în Sinaxa anuală, prezidată de Înalt Preasfințitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților. Întâlnirea a avut loc la Centrul eparhial Suceava și a debutat cu un cuvânt al Înalt Preasfințitului Pimen pentru stareții și starețele din eparhie. Protos. Hrisostom Ciuciu, de la Mănăstirea Putna, a susținut apoi referatul cu titlul „Mănăstirea, spital duhovnicesc în care voia lui Dumnezeu devine voia omului. Responsabilități și implicații”. „Referatul a fost primit cu interes de toți cei prezenți, fiind apreciat de toți stareții și starețele, exprimându-se dorința ca acesta să fie citit și în obștile monahale. În luările de cuvânt s-a pus accentul pe viața duhovnicească din mănăstiri. IPS Pimen s-a referit în cuvântul adresat la citirea Sfinților Părinți. Întrebarea Înalt Preasfinției Sale a fost următoarea: „Oare există în fiecare mănăstire câte o bibliotecă unde să se păstreze lucrările Sfinților Părinți și unde să se adune toate scrierile acestora?” A doua întrebare a ierarhului nostru a fost: „Oare se citesc astăzi la trapezele mănăstirilor cuvintele Sfinților Părinți?” La aceste două întrebări s-a răspuns în general pozitiv, întrucât în fiecare mănăstire există câte o bibliotecă, iar în trapeze se citesc cuvinte de folos din Sfinții Părinți”, a relatat arhim. Melchisedec Velnic, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților.

Problema tunderii în monahism

În cadrul sinaxei s-a vorbit despre patrimoniul cultural, întrucât în Bucovina există foarte multe mănăstiri și valori care fac parte din patrimoniul național. S-a pus accentul pe păstrarea acestor valori, conservarea lor și transmiterea acestor bunuri mai departe urmașilor. „S-a propus ca pe viitor broderiile și lucrările de artă deosebite să nu fie expuse permanent, ci să se păstreze în depozite special amenajate. Între celelalte probleme ridicate a fost și aceea a milosteniei. Milostenia și dragostea față de aproapele este cea dintâi caracteristică a vieții noastre duhovnicești. S-a amintit de Așezământul „Sfântul Leontie de la Rădăuți”, ridicat de Mănăstirea Bogdana care implică imense cheluieli. Apoi s-a făcut referire la așezămintele de bătrâni care au fost înființate în eparhia noastră cu sprijinul mănăstirilor. Aceste așezăminte ar trebui să beneficieze de un sprijin mai mare din partea mănăstirilor. O altă problemă ridicată în cadrul sinaxei a fost aceea a tunderii în monahism. S-a propus ca lucrul acesta să nu se facă în grabă pentru că cel care Îl iubește pe Dumnezeu face acest lucru până la sfârșit. Toate lucrurile sunt bune atunci când se săvârșesc cu binecuvântarea ierarhului și a starețului. Concluzia a fost aceea că ascultarea și tăierea voii, viața de rugăciune a monahilor sunt la temelia vieții noastre duhovnicești. Fără acestea este greu să vorbim despre un monahism viu, plăcut lui Dumnezeu și celor din jur. Nădăjduim că sinaxa și-a atins scopul și că fiecare am plecat la ascultarea pe care o avem îmbogățiți duhovnicește, întăriți și cu râvna de a duce mai departe mesajul sfânt și bun al monahismului nostru românesc”, a mai adăugat arhim. Melchisedec Velnic.

Comentarii Facebook


Știri recente