Sinaxa stareților și starețelor din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei

Mănăstirea buzoiană Rătești a găzduit vinerea aceasta, la 12 iulie 2013, sinaxa stareților și starețelor din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei. Întâlnirea dintre reprezentanții mănăstirilor și schiturilor a fost prezidată de chiriarhul locului, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian.

În cuvântul inaugural, Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre rigoarea și exigențele vieții monahale. De asemenea, s-au discutat problemele de ordin duhovnicesc, administrativ, liturgic, cultural și disciplinar, după cum ne-a transmis Dragoș Olteanu, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei.

„Scopul retragerii cuiva într-o mănăstire sau într-un schit este acela de a trăi o viață de comuniune permanentă, în primul rând cu Dumnezeu, cu sfinții. Deși se numesc monahi (cuv. monah înseamnă singur), aceștia nu trăiesc singuri. Ei sunt singuri în chilie, dar prin rugăciune sunt permanent într-o comuniune cu Dumnezeu și apoi în comuniune cu cei din jur, cu cei care constituie noua lor familie, cu cei pe care i-au părăsit în lume, dar pe care îi poartă în rugăciune în permanență. Un monah care nu se roagă și care nu face ascultare de chiriarh, de stareț, de duhovnic, acela nu se poate numi călugăr”, a precizat Înaltpreasfinția Sa.

Lucrările sinaxei au fost precedate de oficierea Sfintei Liturghii și s-au desfășurat în biserica mare a mănăstirii Rătești.

Comentarii Facebook


Știri recente