Simpozionul Părintele Profesor Ene Braniște – ctitor de școală liturgică românească, la Sibiu

Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu a găzduit vineri, 29 noiembrie 2013, Simpozionul științific „Părintele Profesor Ene Braniște-ctitor de școală liturgică românească”. Lucrările au fost prezidate de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, participând profesori de Teologie Liturgică de la mai multe universități din țară, cadre didactice, doctoranzi și student, după cum aflăm de pe site-ul mitropolia-ardealului.ro.

Simpozionul de la Sibiu a fost precedat de Sfânta Liturghie oficiată de Preasfințitul Andrei Făgărășanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului și un sobor de preoți și diaconi în capela Facultății de Teologie. La slujba religioasă a participat IPS Mitropolit Laurențiu, preoți profesori de la mai multe facultăți de Teologie din țară, cadre didactice universitare și grupuri de studenți teologi. După Sfânta Liturghie, IPS Mitropolit Laurențiu și soborul slujitor au oficiat un parastas pentru părintele profesor Ene Braniște și doamna preoteasă Ecaterina Braniște.

Simpozionul dedicat marelui liturgist a avut loc, mai apoi, în Aula „Mitropolit Ioan Mețianu”, fiind prezenți, pe lângă oaspeții amintiți, și decanul facultății sibiene, pr. prof. univ. dr. Aurel Pavel, preoți și alți invitați.

În cuvântul inaugural, IPS Mitropolit Laurențiu le-a urat bun-venit liturgiștilor din întreaga țară și a evidențiat locul fruntaș pe care îl ocupă părintele Braniște în teologia românească.

Comunicarea științifică a ierarhului s-a intitulat „Viața ca o liturghie. Actualitatea operei Părintelui Profesor Ene Braniște la 100 de ani de la nașterea sa” și a subliniat unicitatea activității de cercetare a marelui liturgist.

La întâlnirea de la Sibiu s-a discutat proiectul și statutul Asociației liturgiștilor din România, precum și posibilitatea fondării unei reviste de specialitate și alegere colectivului redacțional.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…