Simpozion la Micherechi, dedicat aniversării a 135 de ani de la proclamarea independenței de stat a României

Evenimentul aniversării a 135 de ani de la proclamarea independenței de stat a României (în 1177) a fost marcat și în comuna Micherechi din Ungaria, în care majoritatea populației este de origine română ortodoxă, după cum informează Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.

Cu acest prilej, Consiliul Local, Școala Generală Românească și Autoguvernarea Românească Locală din Micherechi, împreună cu Consulatul General al României la Seghedin și cu Catedra de limbă română a Școlii Pedagogice Superioare „Juhász Gyula” a Universității din Seghedin, au organizat în 12 mai 2012, la casa căsătoriilor din Micherechi, un simpozion care să evoce evenimentele legate de proclamarea și dobândirea independenței de stat a României (9 mai 1877). Pe lângă conducătorii instituțiilor organizatoare (Doamna Primar Margareta Tat, Doamna Ana Sárközi, Directoarea Școlii Generale, Doamna Maria Pătca Petrușan, conducătoarea Autoguvernării Românești Locale, Domnul Consul Gerant Interimar Nicolae-Dan Constantin și Domnul Consul Răzvan Ciolcă, de la Seghedin, precum și Doamna Profesoară Mihaela Bucin, Șefa Catedrei de Limba Română din Seghedin) evenimentul a fost onorat cu prezența Preasfințitului Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, a Domnului Victor Micula, Ambasadorul României la Budapesta, Domnului Călin Cămărășan, Consulul General al României la Giula, Domnului Adrian Domocoș, Primarul Beiușului¸ Domnului Berthold Netea, Viceprimarul Micherechiului, Doamnei Eva Iova Șimon, Directorul Săptămânalului „Foaia Românească”, Părintelui Ioan Bun, Parohul acestei localități și altor oficialități. Au fost prezenți, de asemenea, și reprezentanții presei.

În cadrul simpozionului, moderat de Domnul Profesor Gheorghe Petrușan, de la Seghedin, au prezentat referate Conf. univ. Dr. Marius Grec, istoric, Decanul Facultății de Științe Umaniste, Politice și Administrative a Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad („Războiul de independență reflectat în presa de largă circulație din zona Aradului”), Dr. Adrian Șimon, Directorul Direcției pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național Arad („Rolul monarhiei în făurirea Statului Român Modern”) și Conf. Dr. Mihaela Bucin, șefa Catedrei de Limba și Literatura Română a Școlii Pedagogice Superioare „Juhász Gyula” a Universității din Seghedin („Războiul de independență în pictură, fotografie, muzică și film”).

Războiul de independență a fost adus în atenția participanților și prin versurile interpretate cu sensibilitate și talent de elevi ai Școlii Generale din Micherechi. Sărbătoarea românilor de la Micherechi a cuprins, de asemenea, un program special prezentat de copii de la Grădiniță și dedicat Zilei mamelor, care a fost de curând aniversată în Ungaria, precum și evoluția unor perechi de dansatori din echipa de păstrare a tradițiilor „Gheorghe Nistor”, din Micherechi.

Domnul Conf. Univ. Dr. Marius Grec a oferit Școlii Generale din Micherechi o donație de material didactic din partea Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad și a conferit Domnului Ambasador Victor Micula, placheta de aur a Universității, iar Doamnei Directoare Ana Sárközi globul de cristal cu sigla Universității, în semn de apreciere pentru activitățile desfășurate în folosul instituțiilor pe care le conduc și al românilor din Ungaria.

Manifestările cuprinse în cadrul programului enunțat mai sus au constituit din nou un eveniment inedit și cu totul deosebit în viața comunității românești din Micherechi, dornice de a-și cunoaște, aprofunda și manifesta identitatea națională, spirituală și culturală românească, având în acest sens și sprijinul tuturor instituțiilor românești care funcționează în Ungaria și care au fost reprezentate la acest moment aniversar.

Comentarii Facebook


Știri recente