Simpozion interreligios și intercultural la Universitatea din București. Participanții din Iran s-au întâlnit cu PS Varlaam Ploieșteanul la Palatul Patriarhiei

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal și Secretar al Sfântului Sinod, a primit miercuri vizita unei delegații iraniene la Palatul Patriarhiei.

Delegația a fost formată din profesori de la Universitățile din Teheran și Qom care vor participa în perioada 5-6 octombrie 2017 la Simpozionul Interreligios și Intercultural creștino-islamic cu tema Importanța pelerinajelor și a vizitelor religioase pentru dialogul dintre religii și culturi astăzi.

Evenimentul, ajuns la a patra ediție, este organizat de Centrul de Studii și Dialog Interreligios și Intercultural (CSDII) din cadrul Universității din București.

PS Varlaam Ploieșteanul a subliniat necesitatea dialogului interreligios și intercultural pentru stoparea persecuțiilor pe motiv de convingeri religioase.

Deși trăim în secolul XXI se constată că în foarte multe locuri ale lumii oamenii sunt persecutați și chiar uciși pentru convingerile lor religioase, a amintit Preasfinția Sa conform Radio Trinitas.

Potrivit statisticilor unor instituții internaționale care supraveghează libertatea de conștiință și libertatea religioasă, cea mai persecutată religie este cea creștină. Peste 90% din persoanele care suferă sau sunt omorâte pentru convingerile lor religioase sunt creștini, a adăugat ierarhul.


Raport | Intoleranța religioasă și persecuțiile
au afectat 215 milioane de creștini în 2016


Este foarte cunoscută situația dramatică a creștinilor din Siria și a celor din Irak, dar există foarte multe alte zone în care viața creștinilor este într-un real și permanent pericol. Din păcate, și în Occident, leagănul civilizației creștine, creștinii practicanți nu se mai simt în siguranță.

În ultimii ani, persoane consacrate aparținând unor confesiuni creștine, credincioși, dar și locașuri de cult au fost puse în pericol de atitudini deocamdată sporadice care sunt efectul unor îndoctrinări fanatice de către anumiți lideri religioși, a mai precizat Preasfinția Sa.

PS Varlaam a explicat că deși sunt rodul unor îndoctrinări, violențele și uciderile nu au nimic în comun cu adevăratul spirit al vreunei religii.

De aceea, întâlnirile reprezentanților credințelor religioase sunt importante și pot avea un mesaj asupra oamenilor care, deși aparțin unor religii, nu practică religia respectivă în adevăratul spirit.

Este o incompatibilitate absolută între credința religioasă, cinstirea lui Dumnezeu, și batjocorirea unui semen, sau uciderea lui tocmai pentru că se închină lui Dumnezeu într-o altă manieră decât cea proprie religiei sau culturii tale.

Această universitate – Al Mustafa este foarte deschisă dialogului intercultural și interreligios. În cadrul universității există o facultate de teologie foarte bine organizată, unde merg la studii tineri din diferite țări ale lumii aparținând multor tradiții religioase. După cum am văzut personal, a continuat ierarhul, facultatea deține o bibliotecă bogată în care fiecare religie și confesiune este foarte bine reprezentată prin cărți fundamentale.

Conducătorul delegației din Iran a fost Ali Abbasi, prorectorul Universității Internaționale Al Mustafa din Qom. Acesta a subliniat rolul cooperării pentru o mai bună cunoaștere reciprocă și importanța temelor abordate în cadrul simpozioanelor din ultimii doi ani.

Scopul acestui dialog este o mai bună cunoaștere între religii. Conferința de anul trecut a avut ca temă rolul dialogului interreligios și intercultural în lumea contemporană care se confruntă cu tot mai multe greutăți, iar anul acesta se va discuta despre pelerinajul religios și importanța lui asupra acestui dialog, a subliniat Ali Abbasi.

La eveniment a fost prezent și Iusuf Muurat, Marele Muftiu al Cultului Musulman din România. PS Varlaam Ploieșteanul a spus că relația dintre creștinii și musulmanii de la noi este una exemplară.

Atât eu cât și Iusuf Muurat, am depus mărturie despre conviețuirea pașnică dintre creștinii și musulmanii din Dobrogea care poate reprezenta un model pentru zonele în care din păcate nu există o pace religioasă sau confesională stabilă, a spus la final Preasfinția Sa.

Pr. prof. Nicolae Achimescu, directorul și fondatorul CSDII al Universității din București, a făcut o trecere în revistă a celor trei ediții ale simpozionului și a volumelor care au apărut ca rezultat al acestora. Referitor la Simpozionul de anul acesta părintele profesor a amintit că tema pelerinajului a fost venită din partea profesorilor iranieni și este una foarte actuală.

Pelerinul este un străin care iese din el însuși, care-și părăsește propriul spațiu intră în alt spațiu și reîntinerește spiritual. Orice dialog presupune nu o sărăcire, ci o mărturie, și prin aceasta o îmbogățire spirituală. Ne îmbogățim atunci când cunoaștem și alte valori care alături de ale noastre reprezintă un patrimoniu universal, a precizat Pr. prof. Nicolae Achimescu.

La Simpozionul Interreligios și Intercultural creștino-islamic cu tema Importanța pelerinajelor și a vizitelor religioase pentru dialogul dintre religii și culturi astăzi vor participa șase profesori de la universitățile iraniene din Qom și Teheran, un director al Ministerului de Externe al Republicii Islamice Iran, și Excelența Sa Hamid Moayyer, Ambasadorul Iranului în România.

Deschiderea evenimentului va avea loc joi, 5 octombrie la Facultatea de Drept din București.

Posted by Centrul de Studii și Dialog Interreligios și Intercultural on 3 Octombrie 2017

Foto credit: Robert Nicolae / Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente