Simpozion internațional teologic la Cluj-Napoca

Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca organizează, pe 10 și 11 octombrie, Simpozionul Internațional „Credință și politică. Sfinții Împărați Constantin și Elena, promotori și apărători ai libertății religioase”, informează „Ziarul Lumina”.

Simpozionul face parte din suita de manifestări științifice ale Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, încadrându-se în seria de evenimente organizate cu prilejul Anului omagial al Sfinților Împărați Constantin și Elena.

La manifestarea care începe azi, de la ora 9:30, în Aula Magna a Universității „Babeș-Bolyai”, iau parte teologi, profesori, academicieni și oameni de cultură din mari centre universitare teologice din țară și din străinătate. În cadrul festivității de deschidere va fi decernat titlul de Doctor Honoris Causa profesorului Felix Unger, Președintele Academiei Europene de Științe și Arte din Salzburg (Austria). Cuvântul de deschidere va fi rostit de pr. prof. dr. Vasile Stanciu, Decanul Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității „Babeș-Bolyai”.

Conferință susținută de IPS Mitropolit Andrei

De la ora 11:00 va debuta sesiunea de comunicări pe tema „Sfinții Impărați Constantin și Elena – promotori și apărători ai libertății religioase”, ce va fi deschisă de Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, care va vorbi pe tema „Hristos, Cel ce ne poate oferi libertatea deplină”. Vor mai lua cuvântul prof. dr. Ioan Aurel Pop, rectorul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, dr. Peter Leithardt, de la Colegiul „New Saint Andrews” din SUA, pr. prof. dr. Nicolae Chifăr de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul ierarh Andrei Șaguna” din Sibiu, prof. dr. Jean Paul Durand de la Facultatea de Drept canonic din Paris și Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului, care va susține o comunicare științifică cu titlul „De la teocrație la demo(no)crație”.

A doua zi de simpozion, 11 octombrie, va începe la ora 9:00 în Aula Magna a Universității „Babeș-Bolyai” cu decernarea titlului de Doctor Honoris Causa profesorului dr. Jean-Paul Durand de la Facultatea de Drept canonic a Institutului Catolic din Paris. Apoi, invitații vor lua parte la prezentarea cărții lui Peter J. Liethardt, „În apărarea lui Constantin. Declinul Imperiului și nașterea Creștinătății”, tradusă de Adrian Podaru, Maria Bogătean, Aniela Siladi, Ștefania Tărău, Pr. Iulian Aniței, Nicodim Codreanu, publicată la Editura „Renașterea” din Cluj-Napoca, anul acesta. De la ora 16:00, lucrările științifice continuă la Facultatea de Teologie Ortodoxă, pe trei secțiuni: „Credință și Politică”, „Tradiție și libertate”, „Cultură și Mărturisirea Credinței”, conform celor precizate de prodecanului Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, pr. Cristian Sonea.

Comentarii Facebook


Știri recente