Simpozion internațional la Roman

Mitropolitul Visarion Puiu a fost comemorat, în urmă cu două zile, la Roman și Pașcani, cu prilejul împlinirii a 134 de ani de la nașterea sa și a 90 de ani de când a fost înscăunat ca episcop al Hotinului, informează „Ziarul Lumina”.

La Catedrala arhiepiscopală din Roman au fost săvârșite Sfânta Liturghie și Parastasul pentru fostul mitropolit al Bucovinei. Ieri, în cea de-a doua zi a manifestărilor dedicate mitropolitului Visarion Puiu, a avut loc un pelerinaj în Episcopia de Bălți și Fălești – Republica Moldova.

Cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și a Preasfințitului Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, la Roman au debutat miercuri, 27 februarie, „Zilele Mitropolit Visarion Puiu”, ediția a XVII-a. Genericul manifestării a fost „Visarion Puiu – 90 de ani de la alegerea, învestirea și instalarea ca episcop al Hotinului”. La eveniment au participat numeroși cercetători, clerici și mireni dedicați studierii trecutului Bisericii și a neamului românesc din toate colțurile țării. „Bucuria noastră se amplifică pentru că foarte mulți invitați vin din afara țării pentru a se alătura Asociației «Visarion Puiu», care dorește reabilitarea juridică a mitropolitului Visarion Puiu. O a doua dorință a asociației noastre este aceea ca mitropolitul să se reîntoarcă în patria natală și să-și găsească odihna veșnică în umbra Vovideniei Neamțului, acolo unde și-a pregătit mormântul încă din vremea când era mitropolit al Bucovinei”, a relatat pr. Florin Țuscanu, protopop al Protopopiatului Roman și președintele Asociației „Visarion Puiu”.

Manifestările dedicate mitropolitului Visarion Puiu au început la Catedrala arhiepiscopală din Roman cu oficierea Sfintei Liturghii de către un sobor de preoți, în prezența Preasfințitului Ioachim Băcăuanul. În cadrul slujbei au fost pomeniți mitropolitul Visarion Puiu și arhiepiscopul Adrian Hrițcu, mutat la cele veșnice pe 23 februarie 2013. După săvârșirea Parastasului, PS Ioachim Băcăuanul a evocat personalitatea mitropolitului Visarion Puiu, „care este un model pentru cei de astăzi, întrucât s-a implicat în viața și misiunea Bisericii”.

Comunicări științifice și lansări de carte

În jurul prânzului, în Sala Amfiteatru a Complexului Parc Multiplex din Roman, a fost inaugurat simpozionul dedicat împlinirii a 90 de ani de la înscăunarea episcopului de Hotin, Visarion Puiu. Sub această egidă, au fost prezentate 23 de comunicări științifice la care au participat istorici, cercetători, preoți și mireni din România, Italia, Polonia, Republica Moldova și Argentina. Părintele Constantin Sturzu, consilier cultural al Arhiepiscopiei Iașilor, a transmis cu acest prilej mesajul Înalt Preasfințitului Teofan, cu prilejul manifestărilor dedicate mitropolitului Visarion Puiu. În cadrul evenimentului au fost lansate numărul 4 al revistei „Valori perene”, lucrarea prof. Ilie Șandru „Peste hotarele timpului” și un conspect de studii din istoria Bisericii Ortodoxe Române, de prof. Alexandru M. Ioniță, de la Universitatea „Ovidius” din Constanța. De asemenea, au fost dezvelite două portrete din mozaic, realizate de prof. Nicolae Pascu, care îl reprezintă pe Visarion Puiu și pe prietenul său, Ioan de Calabria, canonizat de Biserica Romano-Catolică în anul 1999. Cu acest prilej, a fost prezentat publicului numeros un film documentar realizat de Televiziunea Română, prin implicarea scriitorului Grigore Elisei, intitulat „Pe urmele mitropolitului Visarion Puiu, la Roman, Pașcani și Mănăstirea Neamț”.

Au fost înmânate diplome de participare tuturor celor care s-au remarcat prin noile lor contribuții la descoperirea vieții și operei mitropolitului Visarion Puiu de-a lungul celor 17 ediții. „A fost făcută o retrospectivă a activităților noastre, dar și o perspectivă, prin aceea că ne-am propus să mergem pe urmele mitropolitului Visarion Puiu în afara granițelor. Ne dorim să cunoaștem locurile unde marele ierarh a slujit și s-a ostenit”, a spus pr. protopop Florin Aurel Țuscanu. Ieri, invitații simpozionului au mers la Reședința episcopală din Bălți – Republica Moldova, ctitorită de mitropolitul Visarion Puiu.

Manifestare religios-culturală în cinstea mitropolitului Visarion Puiu, în orașul natal

Personalitatea mitropolitului Visarion Puiu a fost readusă în memorie la Pașcani, miercuri, 27 februarie, cu prilejul împlinirii a 134 de ani de la nașterea sa în urbea Pașcaniului și a 90 de ani de când a fost înscăunat ca episcop al Hotinului. Comemorarea fostului mitropolit al Bucovinei a coincis cu întâlnirea lunară cu preoții Protopopiatului Pașcani, la care a fost delegat pr. Marian Timofte, consilier al Sectorului administrativ bisericesc al Arhiepiscopiei Iașilor. După cum ne-a relatat pr. Pavel Postolachi, protopop al Protopopiatului Pașcani, dimineață a fost oficiat Parastasul pentru mitropolitul Visarion Puiu în Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Pașcani, lăcaș de cult în care a fost botezat ierarhul de vrednică amintire. La final, părintele consilier Marian Timofte a prezentat o succintă biografie a mitropolitului Visarion Puiu. În sala de ședințe a protopopiatului a fost prezentată noua formă a deciziei de numire a preoților în postul de paroh, iar pr. Radu Brânză, referent în cadrul Sectorului de misiune, statistică și prognoză pastorală al Arhiepiscopiei Iașilor, a expus tema „Viața, dar al lui Dumnezeu”. Părintele Cristinel Tănase, de la parohia Strunga, a susținut comunicarea „90 de ani de la întronizarea ca episcop al Hotinului a mitropolitului Visarion Puiu”. „Perioada celor 12 ani petrecută de mitropolitul Visarion Puiu la Bălți a fost coroana activității sale în ogorul Bisericii și în slujirea patriei străbune. Mitropolitul Visarion Puiu, ca ierarh al Hotinului, a impulsionat viața pastoral-misionară din eparhia avută în încredințare spre slujire. Unele din recomandările pe care mitropolitul Visarion Puiu le-a adresat preoților de atunci sunt valabile și în zilele noastre”, a spus pr. protopop Pavel Postolachi.

A urmat pelerinajul la troița închinată mitropolitului Visarion Puiu din cartierul pășcănean Fântânele. După slujba Parastasului, au fost susținute scurte alocuțiuni despre personalitatea mitropolitului Visarion Puiu.

Comentarii Facebook


Știri recente