Simpozion internațional la Patriarhie

În 2013, Patriarhia Română omagiază două dintre cele mai importante personalități ale istoriei Creștinismului: pe Sfântul Împărat Constantin cel Mare și pe mama sa, Elena. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a rânduit să aniverseze, la nivelul întregii Patriarhii, împlinirea a 1.700 de ani de la Edictul de toleranță religioasă de la Milano.

Unul dintre evenimentele culturale organizate în acest context este Congresul Internațional de Teologie „Sfinții Împărați Constantin și Elena – promotori ai libertății religioase și susținători ai Bisericii”. Lucrările se vor desfășura în perioada 21-24 mai atât la Palatul Patriarhiei, cât și în Aula Academiei Române.

„La acest congres vor participa o serie de personalități atât din România, cât și din străinătate. Avem bucuria de pe acum să confirmăm că la acest simpozion va participa marele profesor Adolf Martin Ritter din Germania de la Universitatea Heidelberg, de asemenea profesorul Franz Mali, decanul Facultății de Teologie din Elveția (Freiburg), dar și participanți din Italia, Grecia, Bulgaria, Serbia și Ucraina”, a declarat pentru TRINITAS TV Pr. Constantin Pătuleanu, Consilier al Sectorului Teologic-educațional al Patriarhiei Române.

Simpozionul va fi organizat pe mai multe secțiuni.

„Vom avea o secțiune dedicată săpăturilor arheologice și cercetărilor în lumina ultimelor descoperiri arheologice, o secțiune unde vom discuta despre politica religioasă a Împăratului Constantin și a Împărătesei Elena, va fi dezbătut în special Sinodul I Ecumenic, pe de altă parte legislația Împăratului Constantin cel Mare este un domeniu care ne preocupă și avem deja specialiști care se vor exprima în sensul acesta. Având în vedere că există o dispută între cercetători, unii spun că a fost edict la Mediolanum, alții vorbesc despre o înțelegere la Mediolanum între Constantin cel Mare și Licinius, vom vedea poziția specialiștilor odată cu susținerea acestui congres și sperăm ca după ce vor fi susținute referatele în cadrul congresului Sectorul nostru Teologic-educațional să se ocupe de editarea unui volum care să umple un gol în literatura noastră românească. S-a scris câte ceva despre Sfinții Împărați, însă considerăm că este încă puțin. De aceea, avem mari speranțe ca odată cu acest congres să lămurim anumite aspecte din politica Împăraților Constantin și Elena, dar și în ceea ce privește creștinismul în ținuturile dunărene”, a mai spus Pr. Cons. Constantin Pătuleanu.

În deschiderea Congresului vor adresa mesaje participanților reprezentanți ai Ministerului Educației Naționale, Secretariatului de Stat pentru Culte, Academiei Române și Universității București.

Comentarii Facebook


Știri recente