Simpozion internațional despre economia socială la Sibiu

Un simpozion internațional a avut loc, vineri, 19 aprilie 2013, la Facultatea de Științe Socio-Umane a Universității „Lucian Blaga”. În cadrul manifestării, doi asistenți sociali ai Arhiepiscopiei Sibiului au organizat un atelier de lucru și au vorbit despre tipurile de activități economice la care pot fi incluse categoriile de persoane vulnerabile, informează Ziarul Lumina, Ediția de Transilvania.

Simpozionul, numit sugestiv „Eu am un loc de muncă”, a fost organizat de Asociația Internațională Diakoniewerk și a avut ca scop prezentarea unor modalități de incluziune socială a persoanelor cu dizabilități. Au participat rectorul Diakoniewerk, Christa Schrauf, șeful Serviciului Public de Asistență Socială, Mariana Deleanu, directoarea Direcției de Asistență Socială și Protecție a Copilului, Mihaela Tolciu, prof. univ. dr. Dumitru Batâr de la universitatea sibiană, reprezentanți ai instituțiilor de ocrotire socială din județul Vâlcea și din orașul Sebeș, asistenți sociali, reprezentanți ai organizațiilor non-guvernamentale și alți invitați.

După salutul organizatorilor și reprezentanților instituțiilor de protecție socială, au urmat câteva comunicări, amintind aici lucrarea „Promovarea și respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilități”, elaborată de Mihaela Tolciu, „Educația și munca-împreună pentru integrarea socială a tuturor”, prezentată de Sorina Coman și Daniel Mara, sau „Exemple de bună practică – Centrul ocupațional pentru Persoane cu Dizabilități”.

Integrarea persoanelor cu dizabilități

Cei doi reprezentanți ai Departamentului social de la Arhiepiscopia Sibiului, asistenții sociali Simona Dragomir și Tudor Costea, au susținut în cadrul simpozionului un atelier de lucru intitulat „Economia socială – o premisă pentru integrarea persoanelor cu dizabilități pe piața muncii”. Finalitatea atelierului de lucru a fost prezentarea unor activități din cadrul întreprinderilor de economie socială pentru persoane cu dizabilități. La atelierul de lucru s-a mai discutat și despre adaptarea locurilor de muncă în vederea facilitării integrării profesionale a persoanelor cu dizabilități, pregătirea spațiului de muncă și adaptarea programului de lucru pentru această categorie de angajați.

„Am dezbătut posibilitățile de creștere a angajabilității persoanelor cu dizabilități pe piața muncii din România. În România, persoanele vulnerabile sunt în mare parte private de acest drept, deși există un cadru legislativ favorabil. Procentul de persoane cu dizabilități care sunt încadrate în piața muncii din România este mult sub procentul european”, ne-a spus Tudor Costea.

La dezbateri s-au oferit și exemple de proiecte sociale, concretizate în diverse întreprinderi de economie socială, ca modele de bună practică în țara noastră. Au mai fost discutate posibilități pentru desfacerea și comercializarea produselor și serviciilor oferite de aceste întreprinderi.

Comentarii Facebook


Știri recente