Simpozion internațional de psihoterapie ortodoxă la Timișoara

Cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului, sâmbătă, 8 iunie 2013, în Aula Magna a Universității de Vest din Timișoara s-a desfășurat simpozionul internațional cu tema „Valențe terapeutice ale spiritualității ortodoxe și direcții principale în dezvoltarea psihologiei umane”, eveniment posibil prin purtarea de grijă a Preasfințitului Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, informează „Ziarul Lumina”.

Evenimentul a fost organizat de Asociația Psihologilor și Psihoterapeuților Creștini Ortodocși din România (APPCOR) în colaborare cu Facultatea de Sociologie și Psihologie din cadrul Universității de Vest din Timișoara. „Este important să recuperăm și dimensiunea științifică, în discurs și metodă. În general, preoții nu au acces la toate rezultatele pozitive ale științei, iar psihologii și psihiatrii nu cunosc cu adevărat ce înseamnă psihoterapia ortodoxă și locul pe care îl ocupă ea în viața Bisericii. De aceea, evenimentul acesta dorește să fie o punte de legătură între psihoterapia ortodoxă și psihologie pentru ajutarea și vindecarea omului”, a declarat biofizicianul Virgiliu Gheorghe, președinte onorific al APPCOR.

Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, și la invitația Înalt Preasfințitului Nicolae, Mitropolitul Banatului, a fost prezent la eveniment Înalt Preasfințitul Hierotheos Vlachos, Mitropolit de Nafpaktos și Aghios Vlasios din Biserica Ortodoxă a Greciei. Înalt Preasfințitul Hierotheos este autorul cărții „Psihoterapia ortodoxă”, apărută la Editura Învierea a Arhiepiscopiei Timișoarei, și, totodată, cel care a folosit pentru prima dată noțiunea de „psihoterapie ortodoxă” în spațiul ortodox, termenul fiind acceptat și de Societatea Americană de Psihologie. „Este necesar un dialog cu psihologia și psihiatria pentru a dobândi discernământ în depistarea problemelor omului, care pot să fie psihologice sau duhovnicești. Vindecarea celui credincios are loc în Biserică prin împărtășirea Harului necreat din Sfintele Taine și prin viața de nevoință, adică din ținerea poruncilor lui Hristos”, a precizat IPS Hierotheos Vlachos. Susținerea referatelor s-a realizat prin cele două sesiuni de comunicări și una de final, rezervată dezbaterilor, care au fost constructive pentru toți cei prezenți. Au mai susținut prelegeri pr. prof. univ. dr. Vasile Mihoc, prof. univ. dr. Pavel Chirilă, conf. univ. dr. Alin Gavreliuc, monahia Siluana Vlad, dar și teologi, doctori, profesori și cercetători din domeniul psihologiei și psihoterapiei de la noi din țară și din Anglia, Elveția și Grecia. Dezbaterile privind puterea de vindecare a spiritualității ortodoxe doresc să pună în lumină slujirea aproapelui pe care obștea Mănăstirii Nera dorește să o împlinească concret prin proiectul Clinica Nera, primul centru de recuperare oncologică din România în cadrul căruia va exista Departamentul de Psihoterapie Ortodoxă. Partenerii evenimentului au fost: Arhiepiscopia Timișoarei, Episcopia Caransebeșului, Consiliul Județean Timiș, Fundația Teofania și sfânta Mănăstire Nera, din Eparhia Caransebeșului.

Comentarii Facebook


Știri recente