Simpozion Internațional de Misiologie, la Sibiu

Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu găzduiește, în perioada 27-28 mai, a patra ediție a Simpozionului Internațional „A face misiune după modelul lui Hristos”. La manifestarea academică participă profesori de teologie din țară și din străinătate, doctoranzi, cercetători și invitați de seamă, pentru a discuta tema din acest an și anume „Educația teologică și ecumenică”, informează „Ziarul Lumina”.

La această ediție a simpozionului de la Sibiu, deja un eveniment de tradiție pentru mediul teologic românesc, participă mai mulți invitați de la universitățile și instituțiile partenere cu vechea academică teologică. Amintim între invitați pe Dietrich Werner, consultant pentru educație teologică și cercetare în cadrul Bisericii Evanghelice din Germania, pe profesorul Nikos Asproulis de la Academia din Volos-Grecia, pe pr. lect. univ. dr. Daniel Buda, director de program în cadrul departamentului Biserică și Relații Ecumenice al Consiliului Mondial al Bisericilor, pe pr. Octavian Moșin de la Universitatea din Chișinău și pe pr. prof. univ. dr. Viorel Ioniță de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Patriarhul Iustinian” din București.

Simpozionul a fost precedat de Sfânta Liturghie și un Te Deum, oficiate în capela facultății, în prezența Înaltpreasfințitului Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului. În cuvântul de binecuvântare, ierarhul a vorbit celor prezenți despre provocările misiunii creștine din zilele noastre, la care Biserica este chemată să răspundă prin oameni devotați, bine pregătiți și conștienți de chemarea lor.

Misiunea Bisericii în societate

Lucrările simpozionului au început în Aula „Mitropolit Ioan Mețianu” a facultății sibiene. Decanul instituției, pr. prof. univ. dr. Aurel Pavel, le-a urat bun-venit invitaților și tuturor participanților, după care oaspeții au transmis, la rândul lor, gândurile lor legate de manifestarea de la Sibiu. A urmat apoi prezentarea unor lucrări de specialitate, apărute recent și care oferă cercetătorilor noi perspective în domeniul formării teologice și ecumenice. Amintim lucrările „Orthodox perspectives on Ecumenism for Theological Education”, dar și cartea părintelui Ion Bria, „Studii de Misiune și Ecumenism”, precum și „Anuarul Facultății de Teologie Andrei Șaguna pe 2011-2012”.

Invitații susțin în cadrul simpozionului mai multe referate legate de tema propusă și vor discuta toate aspectele problemelor teologice discutate.

„Biserica activează astăzi, într-un context socio-cultural nou, ceea ce presupune eforturi sporite. Având în vedre că omul s-a secularizat, s-a îndepărtat de Biserică și uită de îndatoririle față de cele spirituale, mai importante decât cele materiale, Biserica trebuie să-și intensifice misiunea internă, Biserica trebuie să propovăduiască Evanghelia lui Hristos pentru timpurile de astăzi. Se folosește adesea termenul de „re-evanghelizare”, prin care înțelegem că Biserica trebuie să-și reeduce, să evanghelizeze proprii credincioși și să-L aducă pe Hristos în inimile credincioșilor. Având în vedere faptul că facultatea noastră pregătește misionari pentru zilele noastre și vremurile care urmează, ne-am hotărât acum câțiva ani să instituim un simpozion internațional, cu numele „A face misiune după modelul lui Hristos”. Anul acesta discutăm despre educația teologică și ecumenică și avem invitați de onoare. Cărțile lansate astăzi sunt rodul muncii din simpozioanele din anii trecuți. Tematica este provocatoare pentru misiunea Bisericii într-o lume în care pseudo-valorile sunt promovate”, a spus pr. prof. univ. dr. Aurel Pavel.

Comentarii Facebook


Știri recente