La Cercul militar din municipiul Piatra Neamt a avut loc ieri, 27 iulie, simpozionul cu tema ‘Stefan cel Mare si epoca sa’. Acest simpozion a fost prilejuit de implinirea a 530 de ani de la batalia de la Razboieni si a fost organizat de catre Asociatia Nationala ‘Cultul Eroilor’, filiala Neamt, impreuna cu cadrele militare in rezerva si in retragere cu garnizoana Piatra Neamt si Protopopiatul Roman. Despre lucrarile acestui simpozion ne-a vorbit pr. Florin Tuscanu, protopop de Roman: ‘As aminti doar cateva dintre aceste evocari deosebit de interesante: domnul colonel Octavian Mancu a vorbit despre aspectele militare din balalia de la Razboieni; apoi, comandantul Garnizoanei Piatra Neamt, domnul colonel Valentin Branzei, s-a referit la rolul eroilor in viata unui popor si rolul lui Stefan cel Mare in trecutul neamului romanesc; doamna profesoara Elena Cojocariu a prezentat cateva consideratii asupra ocolului targului Piatra; domnul profesor Constantin Paduraru a vorbit despre Stefan cel Mare in arhivele nemtene; domnul general de brigada Nicolae Pruteanu, presedintele Asociatiei nationale a veteranilor de razboi, filiala Neamt, a prezentat comunicarea ‘Glorie eroilor cazuti in luptele de la Razboieni’, iar eu am prezentat pe Stefan cel Mare in doua ipostaze: aparator al dreptei credinte si ctitor de lacasuri sfinte. In incheierea programului nostru, corul veteranilor de razboi a prezentat un program artistic, cantece si poezii patriotice dedicate acestui moment’.
Sfântul Sinod: Primele decizii din 2021
În ziua de 25 februarie 2021, în Palatul Patriarhiei din Bucureşti, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, s-a desfășurat ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Sfântul Sinod l-a ales prin vot…
Factobox: Schitul Prodromu, ctitorie românească. Alte contribuții românești în Sf. Munte Athos și semnificația lor
Partea de răsărit a Muntelui Athos, în care se găsește Schitul Prodromu, este o zonă foarte liniştită şi bogată în peşteri, preferată de sihaştrii români din vechime. Prezentăm o istorie a așezământului românesc din Sfântul…
Personalităţile înhumate în cimitirele din Eparhia Caransebeşului vor fi evidenţiate într-un volum omagial
Episcopia Caransebeșului intenționează să editeze un dicționar al personalităților înhumate în incinta cimitirelor parohiale din eparhie. Volumul urmează să fie publicat spre sfârşitul anului, anunţă episcopia. Iniţiativa face parte din programul eparhial dedicat anului comemorativ…
Episcopul vicar ales Nichifor Botoşăneanul despre arhierie: „Este cea mai grea și înaltă ascultare care poate sta pe umerii unui călugăr”
„Această slujire o consider a fi cea mai grea și cea mai înaltă ascultare care poate sta pe umerii unui călugăr”, a spus arhim. Nichifor Horia după alegerea sa în demnitatea de arhiereu şi a…
Primele declarații ale Arhiereului vicar ales al Devei: Datoria noastră este să fim alături de oameni
Arhim. Nestor Dinculeană și-a exprimat gândurile după alegerea sa ca Arhiereu vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei şi a subliniat datoria slujitorilor Bisericii faţă de păstoriţii lor. Pentru început, el şi-a manifestat „smerita recunoștință și…