Simpozion de Medicină și Teologie la Bistrița

La Bistrița se desfășoară, în perioada 13-14 mai, cea de a XII-a ediție a Seminarului ortodox de medicină și teologie, organizat de Arhiepiscopia Ortodoxă a Vadului, Feleacului și Clujului în colaborare cu Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „Babeș-Bolyai”, Protopopiatul Bistrița, Societatea Română de Bioetică, Uniunea Medicală Balcanică din România, Asociația Medicală Română – filiala Bistrița și Spitalul Județean de Urgență Bistrița, informează radiorenasterea.ro

Simpozionul este găzduit de saloanele hotelului Metropolis din municipiu și presupune comunicări științifice, mese rotunde, dezbateri și discuții pe temele „Creștinul în fața suferinței și a morții” și „Biserica în spital (Diaconie, Taumaturgie)”, la care participă zeci de teologi, medici, psihologi din majoritatea centrelor universitare din țară, precum și oaspeți din străinătate.

În prima parte a simpozionului de Medicină și Teologie de la Bistrița a fost abordată de către participanți tema: „Comunicarea cu pacientul în fază terminală și familia acestuia”, dezbatere ce a fost moderată de prof. univ. dr. Nicolae Miu și Gheorghe Borcean. În această secțiune au susținut comunicări Pr. Prof. Cristian Sonea, Prodecanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, Conf. Dr. Marcel Munteanu de la aceiași facultate, Liviu Petcu de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloaie” din Iași, pr. Mihai Valică de la Universitatea Albert Ludwig din Freiburg, Germania și Valeriu Lupu de la Spitalul Județean Vaslui. Invitații au discutat despre consilierea bolnavilor în fază terminală, despre dilemele duhovnicești și bioetice, precum și despre rolul medicului și al preotului în actul medical. În cadrul sesiunii de comunicări Pr. Prof. Ștefan Iloaie, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca a prezentat un studiu calitativ privind dificultățile întâmpinate de preoții din spitalele din județul Cluj.

În cea de a doua parte a dezbaterilor a fost abordată problematica medicală, juridică și teologică a stărilor terminale. Au susținut comunicări științifice Pr. Prof. Ștefan Iloaie, cancelarul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, Pr. Asist. Dr. Grigore Dinu Moș de la aceeași facultate, Oliviu Pascu de la Universitatea de Medicină și Farmacie din Cluj-Napoca, Claudia Ordean de la Institutul Oncologic „Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca și Silviu Morar de la Facultatea de Medicină din Sibiu. Au urmat apoi discuții despre aspectele medicale, juridice și teologice asupra morții cerebrale, precum și despre atitudinile sociale și ale mass-mediei privind suferința și finalul vieții la persoanele publice.

Mâine, ultima zi a simpozionului, va debuta cu un Te-Deum oficiat de ÎPS Mitropolit Andrei, care va modera prima sesiune de comunicări a zilei, intitulată: „Biserica în spital” ce va fi susținută de părinți profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca și de cadre medicale de la Universitățile de medicină și farmacie din Iași și Cluj. Va fi prezent la dezbaterile din cea de a doua zi a simpozionului de medicină și farmacie din Bistrița și PS Episcop Vasile Someșanul. Vor prezenta comunicări științifice Pr. Prof. Ioan Chirilă, președintele Senatului Universității „Babeș-Bolyai”, Pr. Prof. Univ. Dr. Stelian Tofană, pr. prof. Alexandru Moraru și Ioan-Vasile Leb de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca și Vasile Astărăstoaie de la Universitatea de medicină și farmacie din Iași. Seminarul de Medicină si Teologie de la Bistrița se va încheia mâine în jurul orei 12, cu o conferință susținută de actorul Dan Puric – pe tema: „Suferința în închisorile comuniste”. Cu același prilej Corala Psalmodia Transylvanica dirijată de Pr. Prof. Univ. Dr. Vasile Stanciu, Decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca va susține un concert religios în care vor fi interpretate piese specifice perioadei liturgice. În cadrul celui de-al XII-lea Seminar Ortodox de Medicină și Teologie participanții pot admira și o expoziție de icoane românești intitulată „Icoana din suflet”, expoziție ce reunește lucrări ale studenților și masteranzilor de la Cercul de artă sacră „Dionisie din Furna”.

Comentarii Facebook


Știri recente