Simpozion al teologilor din Sibiu și Republica Moldova

La puțin timp după încheierea anului universitar, studenții teologi de la Sibiu și studenții Universității de Stat din Republica Moldova au organizat, în perioada 3-5 iunie, un amplu simpozion la Academia Teologică a Mănăstirii „Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus, județul Brașov. La manifestare au participat și tineri cercetători din ambele țări, o parte dintre aceștia fiind și cadre didactice universitare, informează „Ziarul Lumina”.

Peste 20 de tineri de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu și de la Facultatea de Litere din cadrul Universității de Stat din Republica Moldova s-au întâlnit preț de două zile la mănăstirea de la poalele Munților Făgăraș, împreună cu profesorii lor, pentru a discuta implicarea tinerilor teologi sau a tinerilor creștini în viața academică, în activitățile instituțiilor de învățământ pre-universitar și în lucrările misionare ale Bisericii Ortodoxe.

Simpozionul „Slujirea creștină, între cuvânt și faptă: provocări contemporane” de la Sâmbăta de Sus a avut rolul de a dezbate aspectele practice din lucrarea misionară a tinerilor absolvenți ai programelor de studiu academic teologic, dar și de a realiza noi proiecte de educație și pregătire a dascălilor de Religie din Republica Moldova.

În anii trecuți, Guvernul de peste Prut a reintrodus disciplina Religie în programa școlară, drept pentru care Biserica s-a văzut nevoită să pună la dispoziție cadre didactice bine pregătite și instruite în acest sens.

Un rol important în pregătirea dascălilor de Religie l-au avut licențiații, absolvenții programelor de master și cei aproximativ 10 doctori din Republica Moldova, care au obținut aceste titluri academice la Facultatea de Teologie din Sibiu. Astfel, la Facultatea de Litere de la universitatea moldoveană, s-a deschis anul trecut un program de master menit să instruiască profesorii de Religie din țara vecină. Programul intitulat „Studii filologice și spiritualitate creștină” se bucură de un mare interes și apreciere din partea studenților și a mediului academic. Încă din primul an s-au înscris la aceste cursuri aproximativ 25 de licențiați în Teologie. Pe viitor, un program de Master similar se va deschide și la Facultatea de Psihologie din cadrul aceleiași universități. Iată de ce simpozionul de la Sâmbăta de Sus a fost și o întâlnire de lucru, deoarece experiența academică a cadrelor didactice de la Sibiu este folositoare în sprijinirea proiectului academic inițiat de tinerii teologi din Republica Moldova.

Experiența de la Sibiu

Grupul de oaspeți din Republica Moldova a sosit încă de miercuri, 3 iunie, la Sibiu. Aici au fost întâmpinați de gazdele de la Facultatea de Teologie din oraș, iar programul din această zi a cuprins vizitarea Catedralei mitropolitane, a bibliotecilor principale din cetatea transilvană și anumite obiective turistice. A doua zi, la mănăstirea făgărășeană a avut loc susținerea referatelor, transmiterea unor mesaje oficiale și discuțiile libere. Au fost prezenți la simpozion și decanul Facultății de Teologie din Sibiu, pr. prof. univ. dr. Aurel Pavel, împreună cu ierom. lect. dr. Vasile Bârzu și lect. univ. dr. Ciprian Toroczkai de la aceeași facultate, dr. Alexandru Ioniță de la Centrul de Studii Ecumenice de la Sibiu, pr. lect. univ. dr. Octavian Moșin de la Facultatea de Litere din Republica Moldova, doctor al facultății sibiene și unul dintre principalii inițiatori ai programului de master amintit mai sus, conf. univ. Alexandra Gherasim și conf. univ. dr. Sabina Corniciuc de la facultatea de peste Prut, alături de studenți și masteranzi din ambele țări..

În debutul manifestării academice, decanul Facultății de Teologie din Sibiu, pr. prof. univ. dr. Aurel Pavel a urat bun-venit oaspeților și a transmis mesajul de binecuvântare al Înaltpreasfințitului Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului.

„Ne-am propus de mult timp ca, în cadrul facultății noastre, să avem printre manifestările științifice și o astfel de întrunire pentru a oferi posiblitatea studenților, masteranzilor și tuturor celor implicați în viața Bisericii noastre să dialogheze și să găsim împreună soluții la problemele de care ne lovim în fiecare zi. Tema acestui simpozion răspunde foarte bine la ceea ce ne propunem să discutăm la această întâlnire”, a spus părintele decan.

Referate și discuții

Mesajul decanului Facultății de Litere din Republica Moldova, conf. univ. dr. Claudia Cemârtan, a fost citit de conf. univ. dr. Sabina Corniciu, subliniindu-se importanța colaborării dintre cadrele didactice de la Sibiu și de la Chișinău la aceste programe de master, cu regretul că studiile teologice din Academia de Teologie Ortodoxă de peste Prut nu sunt recunoscute universitar. Conf. univ. dr. Claudia Cemârtan a transmis în mesaj că va susține cât este cu putință programul de Master din cadrul Facultății de Litere pentru a-i ajuta pe teologi și alți licențiați să-și desăvârșească studiile.

Au urmat referatele pregătite de invitați, între titluri amintind „Programe de mastere pentru contingentul bisericesc”, susținut de conf. univ. dr. Alexandra Gherasim, „Youth ministry – slujirea tinerilor prin cuvânt pentru a avea slujitori ai Bisericii prin fapte”, elaborate de ierom. lect. univ. dr. Vasile Bârzu, „Pledoarie pentru revenirea învățământului teologic în mediul universitar din Republica Moldova”, prezentat de pr. lect. dr. Octavian Moșin, „Cercetarea teologică. Slujirea lui Dumnezeu prin cuvânt?”, a lect. univ. dr. Ciprian Toroczkai și „Tinerii și Biserica din Basarabia de astăzi”, scris de Ecaterina Luțișina. Simpozionul se încheie astăzi, cu vizitarea bibliotecii mănăstirești, a obiectivelor turistice din zonă și a Mănăstirii Șinca Veche, unde există o biserică rupestră.

Comentarii Facebook


Știri recente