Sfințiri în biserici transilvane

În Duminica a VII-a după Paști, a Sfinților Părinți de la Sinodul I Ecumenic, IPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a târnosit Biserica Tuturor Sfinților” din parohia clujeană Săliștea Nouă. De asemenea, noua pictură a Catedralei din Carei, a fost sfințită de PS Iustin Sigheteanul.

După cum informează Ziarul Lumina, Ediția de Transilvania, biserica din parohia clujeană Săliștea Nouă, cu hramul „Tuturor Sfinților” a fost sfințită de Înalt Preasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, între care s-a aflat și protopopul de Cluj I, pr. Ioan Jeler. La finalul slujbei de târnosire, IPS Mitropolit Andrei a rostit câteva cuvinte în care a vorbit despre jertfa ridicării unei biserici. Apoi, ierarhul, înconjurat de soborul de preoți și diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie, pe un altar de vară special amenajat în fața bisericii. După momentul citirii Sfintei Evanghelii, Mitropolitul Andrei a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură despre credința adevărată, care ni-L face cunoscut pe Dumnezeu și ne oferă viață veșnică. La slujbe au luat parte numeroși credincioși, între care oficialități județene și locale. La final, IPS Mitropolit Andrei a acordat distincții și diplome celor care s-au implicat în ridicarea acestui locaș de rugăciune, între care părintele paroh Vasile Perța, primarul localității, pictorul care a realizat pictura bisericii, familia Rațiu din Târgu Mureș, care a donat Iconostasul din biserică, ș.a.

Preasfințitul Vasile Someșanul, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a fost prezent în mijlocul credincioșilor din Parohia Măluț, Protopopiatul Beclean. Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. La finalul slujbei, PS Vasile Someșanul a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură despre Duminica Sfinților Părinți care au participat la primul Sinod Ecumenic. În Parohia Măluț există o biserică veche, din 1815, iar cea nouă a început să se ridice din 2003 și va purta hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”.

Sfințire la Catedrala din Carei

Preasfințitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului, și Sătmarului, a sfințit noua pictură a Catedralei „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir” din municipiul Carei, apoi a oficiat Sfânta Liturghie și a rostit un cuvânt de învățătură. Pentru vrednicia desăvârșirii lucrărilor la Catedrala din Carei, parohul Ilie Popa a primit distincția „Crucea Voievodală Maramureșeană”, iar autoritățile locale, ctitorii și binefăcătorii au primit diplome de vrednicie. Primăria și Consiliul Local al Municipiului Carei au conferit Preasfințitului Iustin Sigheteanul, prin primarul Eugen Kovacs, titlul de „Cetățean de Onoare”, iar ierarhul a oferit, la rândul său, primarului din Carei o Biblie, Ediția Jubiliară a Sfântului Sinod. În final, parohul a oferit PS Iustin Sigheteanul, din partea Consiliului Parohial și a credincioșilor, o icoană cu Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir. La eveniment au participat toate autoritățile județene și locale.

Comentarii Facebook


Știri recente