Sfinţirea picturii şi a catapetesmei Bisericii „Sfântul Ioan – Piaţă” din Capitală

La 23 noiembrie, 2014, în Duminica a XXVI-a după Rusalii, pictura şi catapeteasma Bisericii „Sfântul – Ioan Piaţă” din Protoieria 3 Capitală vor fi sfinţite. Credincioşii sunt aşteptaţi să participe la această mare sărbătoare a parohiei.

„Programul liturgic cu prilejul acestui eveniment va începe în ajun, sâmbătă, 22 noiembrie, cu slujba de Priveghere de la ora 17:00. În ziua sfinţirii va fi săvârşită sfinţirea Apei de la orele 07:30, urmată de la ora 08:00 cu Slujba Utreniei. De la orele 09:30 vor fi sfinţite pictura şi catapeteasma, iar de la 10:00 va fi oficiată Sfânta Liturghie”, ne-a declarat Pr. Paroh Anatolii Scurtu.

Credincioşii prezenţi vor putea trece prin Sfântul Altar în zilele de 23 şi 24 noiembrie.

Biserica datează din anul 1766 şi este construită, cu binecuvântarea Părintelui Mitropolit Grigorie, de starostele de boiangii Ioniţă Croitorul, împreună cu breslaşii boiangii şi cojocari, având hramul „Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul“, şi dăinuie şi în zilele noastre – Biserica Sf. Ioan Piaţă. Din punct de vedere arhitectural, această biserică are un stil cu influenţe de secol al XVII-lea, în formă de navă, cu absida altarului semicirculară, cu două turle şi o colonadă la intrare care formează un exonartex îngust.

Catapeteasma, piesă de patrimoniu, potrivit datelor din arhiva parohială, este confecţionată în jurul anului 1711 şi a fost adusă şi montată în biserică de către generalul Arion. A fost restaurată în mai multe rânduri, cea mai recentă restaurare efectuându-se în anul 2013, de către restauratorii Erhan Ecaterina Paula şi Nicolae Catrina.

Primele referiri cu privire la pictarea interiorului bisericii datează de la 1878, pictura fiind executată de pictorul Anton Serafim. Mai târziu, biserica este repictată cu ocazia restaurărilor radicale dintre anii 1939-1940. Pictura lucrată în frescă este împărţită în registre pe un fond alb de cálcio-vécchio şi este realizată de pictorul Iosif Keber. În jurul anului 1970, Olga Greceanu a spălat şi a restaurat pictura.

Ultima restaurare a avut loc între anii 2010-2012 şi s-a făcut de către monahia Teodosia Ilie.

Comentarii Facebook


Știri recente

Episcopia Canadei: Conferințele Postului Mare, online

Episcopia Ortodoxă Română a Canadei vă invită la seria de întâlniri duhovnicești „Conferințele Postului Mare 2021 – «Prin ușile pocăinței spre bucuria Învierii»”. Întâlnirile vor fi transmise online (via Zoom/Facebook) în primele cinci duminici ale…