Sfințirea picturii bisericii cu hramul Sf. Împărați Constantin și Elena din parohia Pechea II, județul Galați

În Duminica Samarinencei, credincioșii parohiei Pechea II, Protopopiatul Covurlui, județul Galați, au participat la sfințirea picturii bisericii parohiale, cu hramul „Sf. Împărați Constantin și Elena”, de către Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de jos, după cum ne-a menționat Pr. Valentin Diaconu.

După săvârșirea slujbei de sfințire și închinarea credincioșilor la icoanele de pe catapeteasmă, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Arhiepiscopul Dunării de Jos, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, înconjurat de un ales sobor de preoți din administrația eparhială și din parohiile învecinate.

La slujbă au fost prezenți mulți elevi de la școlile din localitate, înveșmântați în tradiționalul port popular, personalități locale – între care și sportivul de talie mondială, Lucian Bute, fiu al comunei -, oficialități, precum și o mulțime de credincioși din parohie și din localitățile învecinate.

În contextul manifestărilor pastoral-misionare și social-filantropice prilejuite de cinstirea părinților și copiilor în Duminica dedicată lor, Înaltpreasfinția Sa oferit unui număr de 15 copii din parohie ai căror părinți sunt plecați în străinătate, daruri constând în rechizite școlare, dulciuri și iconițe și a premiat câștigătorii concursului „Bucuria de a fi creștin”.

La final, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian a acordat o serie de diplome și acte de prețuire care au evidențiat atât contribuția autorităților locale cât și jertfelnicia credincioșilor, care au dorit să înfrumusețeze locașul de cult, iar preotului paroh Valentin Diaconu i-a fost conferit rangul de iconom.

Evenimentul s-a încheiat cu tradiționala agapă creștinească, membrii Consiliului și Comitetului parohial pregătindu-se pentru peste 1000 de persoane, atât credincioși participanți, cât și persoane bolnave, nedeplasabile, aflate în evidențele speciale ale parohiei, pentru cele din urmă fiind pregătite pachete cu alimente de primă necesitate, cărți de rugăciuni și iconițe.

Primele date despre existența acestei localități au fost identificate într-un act al recensământului din anul 1774 din Moldova, unde figurau peste 100 de familii. Datorită faptului că dealurile argiloase din jur sunt sărace în ape de suprafață, pânza freatică aflându-se la peste 10 metri adâncime, oamenii au dezvoltat vatra satului în lunca pârâului, deși au fost perma¬nent amenințați de inundații.

Piatra de temelie a acestui sfânt lăcaș a fost așezată de către Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, în data de 6 august 1996, iar lucrările de construcție s-au desfășurat între anii 1996-2003, prin jertfelnica dărnicie a credincioșilor și cu sprijinul important al autorităților locale, pentru ca în data de 24 august 2003 noul lăcaș să fie sfințit de către Chiriarhul Dunării de Jos.

În perioada 2006 – 2010 a fost executat pictura interioară în tehnica „fresco”de pictorul bisericesc Jenică Enache din Buzău și a fost înzestrată la interior cu sfintele odoare, sistem termic, mochetă și acoperăminte noi, iar la exterior s-a refăcut fațada bisericii.

Comentarii Facebook


Știri recente