Sfințirea paraclisului mănăstirii Jiana

Câteva sute de credincioși mehedințeni au participat pe 27 mai, în ziua prăznuirii Sf. Mc. Iuliu Veteranul, la hramul mănăstirii Jiana, din Protoieria Vânju Mare, informează episcopiaseverinului.ro

Bucuria a fost mare pentru creștinii participanți, întrucât au asistat și la slujba de târnosire a paraclisului mănăstirii, săvârșită de către Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

Noul lăcaș de închinare a fost ridicat din temelie în cursul unui singur an, beneficiind de sprijinul financiar consistent al Secretariatului de Stat pentru Culte.

La un an după ce a fost instalat ca stareț al mănăstirii Jiana, părintele ieromonah Augustin Dragomir a făcut bunilor creștini ales dar duhovnicesc, aducând prinos al credinței lucrătoare, în acest timp al petrecerii postpascale, biserică lui Hristos, împodobită ca o mireasă.

Sfânta biserică se află sub oblăduirea și patronatul spiritual al Sfântului Simeon Stâlpnicul, pomenit la 1 septembrie, data începutului Anului Bisericesc.

Pentru aceste eforturi susținute, Părintele Episcop a hirotesit întru protosinghel pe părintele stareț Augustin, oferind și tuturor celor care au contribuit major la finalizarea construcției și la dotarea cu obiecte de cult, hrisoave de recunoștință.

La sfârșitul slujbei, credincioșii au trecut prin Sfântul Altar, s-au închinat și au sărutat Sfânta Masă, Sfânta Evanghelie și Sfânta Cruce, primind la ieșire bucăți de pânză înmuiate în târnoseală binemirositoare, ca aducere aminte a participării la frumosul eveniment.

Conform practicii ecleziastice, la altarul lăcașului de cult se va săvârși Sfânta Liturghie în fiecare zi, timp de cel puțin 40 de zile.

Înființarea mănăstirii Jiana s-a aprobat în ședința Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Olteniei din data de 28 mai 2008.

S-a hotărât ca mănăstirea să primească hramul „Sf. Mc. Iuliu Veteranul”, ca mănăstire de călugări, sub jurisdicția Episcopiei Severinului și Strehaiei, urmând a funcționa în cadrul Protoieriei Vânju Mare.

Piatra de temelie a sfântului așezământ monahal, aflat în construcție, a fost pusă pe 27 mai 2009.

Biserica și corpul de chilii se află pe pământul familiei Pleniceanu care a donat cinci hectare de teren pentru noul așezământ monahal, în memoria unicului fiu trecut prea devreme la cele veșnice.

Prin înființarea acestei vetre monahale se construiește un centru de spiritualitate și de întărire a activității misionare în zona de câmpie a județului Mehedinți.

Comentarii Facebook


Știri recente