Sfințirea Liceului Miron Costin din Iași

Liceul ‘Miron Costin’ din Iași a fost sfințit ieri de Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, după ample lucrări de renovare începute în anul 2008, informează „Ziarul Lumina”. Slujba religioasă a fost oficiată în cadrul Zilelor Școlii organizate cu prilejul împlinirii a 40 de ani de când instituția funcționează în municipiul Iași.

Elevii și profesorii de la Liceul ‘Miron Costin’ din cartierul ieșean Alexandru cel Bun au avut ieri bucuria de a se ruga alături de Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, care a vizitat pentru prima dată această instituție. Arhipăstorul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, alături de un sobor de preoți, a sfințit clădirea școlii, care a beneficiat de ample reparații și modernizări cu fonduri de la Primăria Iași. Din soborul de preoți au făcut parte protos. Hrisostom Rădășanu, consilier al Sectorului Învățământ al Arhiepiscopiei Iașilor, pr. prof. Cristian Alexandru Barnea, inspector pentru disciplina religie al Inspectoratului Școlar Județean Iași, pr. Toma Gradinaciuc, protopop al Protopopiatului Iași 1, și pr. Petrică Lehaci, parohul Bisericii ‘Sfântul Ierarh Nectarie’ din Iași.

Înalt Preasfințitul Teofan și-a exprimat bucuria de a se afla la Liceul ‘Miron Costin’ din Iași, apreciind faptul că în cancelaria instituției a fost pictată cu ani în urmă o frescă ce îl reprezintă pe Mântuitorul Hristos, înconjurat de copii. În același timp, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei i-a îndemnat pe preofesorii care predau la catedră să fie ‘modelatori de conștiință’. În continuare au spus câteva cuvinte prof. Genovica Vulpoi, directorul-adjunct al liceului, și Gheorghe Nichita, primarul municipiului Iași.

40 de ani de existență a școlii

La eveniment au participat reprezentanți ai conducerii școlii, profesori, autorități locale și elevi din cele trei cicluri: primar, gimnazial și liceal. Elevii care învață la Liceul ‘Miron Costin’ au susținut la final un moment artistic care a constat în recitarea de cântări religioase și expunerea unei scenete. IPS Părinte Mitropolit Teofan a primit din partea conducerii școlii o medalie aniversară și o diplomă de excelență. Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de conducerea școlii, a vizitat apoi câteva din sălile și laboratoarele unității de învățământ. Liceul ‘Miron Costin’ datează din anul 1972 sub denumirea ‘Școala numărul 25’. În anul 1998, Școala numărul 25 s-a transformat în Liceul ‘Miron Costin’, astfel încât anul acesta se împlinesc 14 ani de când funcționează ca liceu. ‘În această săptămână au fost organizate Zilele Școlii, care a adunat împreună generații de cadre didactice, elevi și părinți’, a spus prof. Viorica Dobre, directorul liceului.

Între parohia ‘Sfântul Nectarie’ și Liceul ‘Miron Costin’ există o bună colaborare, întrucât sunt multe proiecte comune care s-au derulat în ultimii ani. Mulți dintre copiii care învață la ‘Miron Costin’ sunt enoriașii parohiei ‘Sfântul Nectarie’, fiind implicați în activitățile catehetice și culturale. ‘Copiii sunt atrași de frumusețea slujbelor și a bisericii noastre. Alături de profesori, ei vizitează biserica noastră pentru se ruga lui Dumnezeu și pentru a se închina moaștelor Sfântului Nectarie’, a remarcat pr. paroh Petrică Lehaci.

Comentarii Facebook


Știri recente

Obștea Mănăstirii Putna a donat sânge

Obștea Mănăstirii Putna a organizat joi Campania „Un strop de sânge salvează o viață”, prin care au fost colectați aproximativ 13 litri de sânge.  Acțiunea a fost organizată în baza parteneriatului existent între Arhiepiscopia Sucevei…