Sfințirea Hotelului Palace din Băile Govora

În stațiunea balneoclimaterică Băile Govora din județul Vâlcea a fost sfințit astăzi, 24 mai, la orele 12:00, Hotelul Palace, după ce a trecut printr-un amplu proces de reabilitare.

Slujba de sfințire a fost oficiată de către Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi. La finalul ceremonialului religios Preasfințitul Episcop Emilian a ținut un cuvânt dedicat momentului festiv, prilej cu care i-a felicitat pe toți cei implicați în acest proiect managerial, oferind conducerii o icoană cu Sfinții Martiri Brâncoveni, informează arhiram.ro

După tăierea panglicii inaugurale, a urmat o Conferință de presă în sala de ședințe a pavilionului unde a fost prezentat Proiectul de reabilitare a hotelului și obiectivul specific al acestuia. Proiectul „Palace Govora SPA – Servicii de cazare, promovare și dezvoltare turism balnear, agrement turistic” a putut fi realizat prin Programul Operațional Regional 2007-2013, Axa prioritară 5 – Dezvoltarea durabilă și promovarea turismului, Domeniul de intervenție 5.2 – Crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor naturale și creșterea calității serviciilor turistice.

După Conferința de presă toți invitații au vizitat monumentala clădire a Hotelului Palace.

La eveniment au fost prezenți reprezentanți ai autorităților de stat, locale și centrale, alte oficialități, preoți, oameni de afaceri, jurnaliști și localnici.

Monument istoric construit în perioada 1911 și 1914, Hotelul Palace din stațiunea Băile Govora a fost primul hotel cu bază de tratament din Romania, și unul din cele mai vechi din județul Vâlcea. Construit după planurile arhitectului francez Eduard Doneaud, lucrările pensionului au fost coordonate de către doi specialiști de renume: inginerul român Brătescu și italianul Pukliky. Arhitectura clădirii este eclectică cu influențe de art nouveau și elemente de arhitectură neoromânească, îmbinând armonios stilurile rococo, baroc, clasic și renascentist cu elemente decorative ale stilului popular românesc. Pentru ca greutatea construcției să fie cât mai mică, pereții despărțitori au fost, confecționați din plută. Clădirea are 365 de goluri (uși, ferestre etc.), cifra simbolizând numărul de zile dintr-un an. Pentru a atenua efectele seismelor, construcția a fost amplasată pe o placă de plumb, ce a fost așezată pe niște bile. Hotel de lux la acea vreme, Palace a fost construit în mijlocul unui parc, fiind căutat atât de protipendada bucureșteană, cât și de vizitatori din Franța (societatea avea reprezentanță la Paris), dar și din alte țări. Palace a fost dotat cu mobilă din lemn de tei, candelabre de bronz și oglinzi de cristal. Timp de mulți ani, hotelul a avut și bază de tratament. Aici au fost aduse aparate de mecanoterapie, construite la începutul secolului trecut în Germania, aparate care s-au păstrat în bună stare și care pot fi văzute astăzi într-una din sălile de tratament. Inițial, Palace a fost un hotel sezonier, care nu avea sistem de încălzire și care se deschidea la 15 mai, pentru a fi închis la 15 septembrie.

Băile Govora este una dintre stațiunile cele mai bogate în ape minerale iodurate și bromurate din Europa. Pacienții își tratează aici afecțiuni reumatice și ale căilor respiratorii. Primele clădiri din stațiune au fost hotelul Palace, Pavilionul Central de Băi și Cazinoul.

Comentarii Facebook


Știri recente