Sfinţirea catedralei „Învierea lui Hristos” din Gjirokastra, Albania

Catedrala „Învierea lui Hristos” din Gjirokastra, Albania, a fost sfinţită duminică, 07 august 2016, informează site-ul oficial al Bisericii Ortodoxe a Albaniei. Slujba de târnosire şi Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preafericitul Părinte Anastasie, Arhiepiscopul Tiranei, Duresului şi a toată Albania. Alături de Preafericirea Sa au slujit şi Înaltpreasfinţitul Părinte Dimitrie, Mitropolitul de Gjirokastra, şi Înaltpreasfinţitul Părinte Nathaniel, Mitropolitul de Amantias.

La eveniment au fost prezenţi sute de credinicoşi şi numeroase oficialităţi, dintre care menţionăm pe Zamira Rami, primarul oraşului.

În cuvântul său, Preafericitul Părinte Anastasie a subliniat dezvoltarea vieţii bisericeşti în această zonă faţă de momentul primei vizite efectuate în oraşul Gjirokastra, acum 25 de ani, pe vremea când era Exarh Patriarhal (în data de 10 august 1991).

Preafericirea Sa a arătat că Biserica Ortodoxă a Albaniei, în ciuda procesului de reconstrucţie prin care a trecut, a întreprins iniţiative „originale şi îndrăzneţe” în sferele educaţiei, ale culturii, ale ecologiei (etc) care au ajutat la dezvoltarea societăţii albaneze. Prin aceste iniţiative, Biserica a reamintit credincioşilor misiunea şi tradiţiile ei transmiţând astfel mesajul iubirii creştineşti, al speranţei şi al credinţei, a spus ierarhul.

Preafericitul Părinte Anastasie i-a îndemnat pe credincioşi să aibă nădejde deoarece pentru creştinii ortodocşi nădejdea nu este în van, fiindcă are ca temelie pe Hristos cel înviat. De asemenea, Preafericirea Sa i-a sfătuit pe cei prezenţi să ţină credinţa vie şi i-a îndemnat pe credincioşi la iubire creştinească care trebuie manifestată în familie, în societate şi în viaţa de zi cu zi.

La finalul Sfintei Liturghii, copiii de la şcoala din proximitatea lăcaşului de cult au susţinut un moment festiv în semn de mulţumire şi recunoştinţă faţă de toată activitatea Preafericirii Sale în slujba Bisericii Ortodoxe a Albaniei şi a turmei încredinţate spre păstorire.

Totodată, Înaltpreasfinţitul Părinte Dimitrie, Mitropolitul de Gjirokastra, a mulţumit Primatului Bisericii Ortodoxe a Albaniei în numele clerului şi credincioşilor din oraş pentru acest dar al sfinţirii catedralei.

***

Construcţia Catedralei Învierea Domnului a început în anul 2009, cea mai importantă etapă a ridicării edificiului bisericesc a fost finalizată în anul 2011. Un an mai târziu a fost construită şi şcoala din incinta ansamblului bisericesc. În prezent se lucrează la interiorul lăcaşului de cult. Catapeteasma bisericii a fost finalizată, lucrările de pictură aflându-se în desfăşurare.

Lăcaşul de cult atinge o înălţime de 21 metri la nivelul turlei principale.

 

 

Comentarii Facebook


Știri recente