Sfințirea Bisericii Sf. Ap. Petru și Pavel din Botoșani

În ziua prăznuirii Sfinților Apostoli Petru și Pavel, Înalt Preasfințitul Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din orașul Botoșani pentru a binecuvânta și sfinți biserica pe care tocmai au înălțat-o către cer, informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.

Sărbătoarea a început cu slujba de sfințire, în debutul căreia s-au citit trei paremii, adică texte biblice din Vechiul Testament, dintre care cea dintâi, extrasă din Cartea a III-a a Regilor, a fost rostită de către Înalt Preasfințitul Teofan. Prin acest text, care nu este altceva decât rugăciunea înălțată către Dumnezeu de regele Solomon la târnosirea templului din Ierusalim, se cere lui Dumnezeu să vegheze necontenit asupra noului lăcaș, dar și asupra celor care își vor pleca genunchii înaintea jertfelnicului ce se află într-însul: „Cerul și cerul cerurilor nu Te încap, cu atât mai puțin acest templu pe care l-am zidit numelui Tău; Însă caută la rugăciunea robului Tău și la cererea lui, Doamne, Dumnezeul meu! Ascultă strigarea și rugăciunea lui cu care se roagă astăzi; Să-ți fie ochii Tăi deschiși ziua și noaptea la templul acesta, la acest loc, pentru care Tu ai zis: «Numele Meu va fi acolo»; să asculți strigarea și rugăciunea cu care robul Tău se va ruga în locul acesta. Să asculți rugăciunea robului Tău și a poporului Tău, Israel, când ei se vor ruga în locul acesta; să asculți din locul șederii Tale cel din ceruri, să asculți și să miluiești”. A urmat apoi cealaltă parte a rânduielii sfințirii: înconjurarea bisericii în procesiunea de sfințire, stropirea cu apă sfințită, ungerea cu Sfântul și Marele Mir și târnosirea sfintei mese.

Slujba a continuat cu Sfânta Liturghie în cadrul căreia Înalt Preasfințitul Teofan a împărtășit celor prezenți și un cuvânt despre praznicul zilei închinat celor doi Apostoli care reprezintă chipurile creștinilor din toate timpurile și din toate locurile ce au năzuit să-L aibă pe Domnul în viața lor. Cu îndemnul Sfântului Apostol Pavel, IPS Teofan i-a îndemnat pe credincioșii prezenți să fie următori ai apostolilor, precum ei însuși au fost următorii Domnului Hristos, precizând faptul că putem împlini aceasta doar prelungind în viața noastră statutul de apostol, fiind apostoli în familia noastră, în parohia noastră, în neamul nostru.

La finalul Sfintei Liturghii, pr. Lucian Leonte, protopop al Protopopiatului Botoșani, a ținut să precizeze faptul că această biserică a fost ctitorită prin osteneala, sârguința și dărnicia unei singure familii, familia Berișteanu Petrică și Minodora, împreună cu fiii și nepoții lor, lucru ce amintește de viața boierilor și domnitorilor din vechime care astfel își arătau recunoștința lor față de Dumnezeu. Ca întărire a celor spuse de părintele protopop, Înalt Preasfințitul Teofan a acordat pentru trei familii din marea familie de ctitori distincția „Crucea Moldavă”, ca simbol al credinței jertfelnice în Sfânta Treime. A urmat apoi un cuvânt al unui membru al familiei de ctitori care a vorbit despre marea șansă de a deveni ctitor pururea pomenit, dar și un cuvânt al părintelui paroh, Ulman Mihai, care și-a exprimat dorința de a prelungi zidirea bisericii și în inimile credincioșilor. Pentru activitatea sa de până acum, începută la data de 18 decembrie 2007, părintele Ulman Mihai a primit din partea Înalt Preasfințitului Teofan distincția de iconom.

Comentarii Facebook


Știri recente