Sfințirea bisericii românilor din Elche

Departe de țară, românii trăiesc cu o intensitate sporită orice bucurie, mai ales dacă vorbim de evenimentele care îi unesc și îi aduc împreună, ceea ce se întâmplă de fiecare dată când sunt în biserică. De aceea, printre străini, biserica devine cel mai important spațiu pentru păstrarea și promovarea identității noastre. Conștienți de acest lucru, românii ortodocși din Elche au devenit exmple în efortul lor de a avea o biserică proprie, efort ce le-a fost răsplătit duminică, 7 octombrie, când au trăit slujba de sfințire a locașului lor de rugăciune, slujbă săvârșită de către Înaltpreasfințitul Părinte Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale și Meridionale, și Preasfințitul Părinte Timotei, Episcopul Ortodox Român al Spaniei și Portugaliei. Aflându-se pentru a doua oară în mijlocul românilor din Elche, Părintele Mitropolit Iosif a fost cel care a susținut, în anul 2006, întemeierea acestei parohii, purtându-i de grijă mai ales până la înființarea Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei și la venirea Preasfințitului Părinte Timotei în anul 2008, dar și de atunci înainte.

Cei doi ierarhi au fost înconjurați de un sobor numeros, format din: pr. Aurelian Stoica din Parohia „Sfântul Ierarh Ioan Gură de Aur” din Vila-real, protopop de Castellon, părintele Ovidiu Semerean din Parohia „Sfântul Efrem Sirul” din Torrevieja, părintele Claudiu Avram din Parohia „Sfinții Martiri și Mărturisitori Năsăudeni” din Alicante, protosinghelul Nicodim Moldovan din Parohia „Sfântul Ierarh Vasile cel Mare” din Salamanca, părintele Dan Tătăran din Parohia „Cuvioasa Maria Egipteanca” din Las Palmas de Gran Canaria, părintele Ioan Marton din Cluj, tatăl doamnei preotese Alina Toderici, părintele Daniel Toadere din Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Valencia, părintele paroh Cristian Toderici și ieromonahul Macarie din Elche și diaconul Claudiu Nicoară.

Târnosirea bisericii

La ora 9.00 a început slujba de târnosire a bisericii, o slujbă unică în viața unui locaș de închinare și care, în complexitatea ei, include momente de mare însemnătate, toate acestea fiind explicate de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Iosif. Pentru mulți dintre cei prezenți a fost prima slujbă de târnosire la care au asistat, în timp ce alții, care au mai fost parte la astfel de evenimente, s-au bucurat să priceapă semnificația fiecărui act din rânduiala sfințirii unei biserici.

Slujba începe în exterior, unde se face o procesiune cu Sfintele Moaște și se citesc rugăciunile specifice, apoi se intră în biserică și se trece la întemeierea Sfintei Mese, se pun Sfintele Moaște în piciorul acesteia, apoi Hrisovul, se pecetluiește lucrarea și se așează cei patru Evangheliști în cele patru colțuri. Apoi se îmbracă Sfânta Masă într-o pânză albă, se pecetluiește cu ceară roșie, peste care se așează veșmântul, Antimisul și Sfânta Evanghelie. Urmează ungereea pereților bisericii cu Sfântul și Marele Mir și stropirea cu Agheasma Mare.

Ziua sfințirii unei biserici este singura care le dă prilejul și femeilor să intre în Sfântul Altar, astfel încât după terminarea Sfintei Liturghii toți credincioșii au trecut să se închine Sfintei Mese, fiind miruiți de către Înaltpreasfințitul Arhiepiscop și Mitropolit Iosif, iar Preasfințitul Episcop Timotei le-a înmânat iconițe.

Sute de oameni la Dumnezeiasca Liturghie

Mai bine de 400 de credincioși au luat parte de dimineață la slujba de sfințire a bisericii ortodoxe române din Elche, iar apoi la Sfânta Liturghie arhierească săvârșită de Înaltpreasfințitul Mitropolit Iosif și Preasfințitul Episcop Timotei. Alături de enoriașii de aici au fost și români din parohiile învecinate, care, la îndemnul preotului paroh, au venit să se împărtășească din bucuria fraților lor.

Nu a fost ușor să ajungă până aici, mai ales dacă ne gândim la perioada economică dificilă prin care trec românii din Spania, însă iată că, împreună cu preotul lor, au înmulțit darul și au primit roadele. Au investit în această biserică pentru că au văzut cât este de important să aibă unde să se roage în liniște, să aibă casa lor unde să se apropie și să își lipească inima de Dumnezeu, așa cum i-a îndemnat, în cuvântul adresat la final, Părintele Mitropolit Iosif: „Nu putem să Îi dăm lui Dumnezeu nimic mai prețios decât rugăciunea, nimic nu este mai prețios din tot ce am putea să Îi dăm lui Dumnezeu. Tot aurul din lume, toate bogățiile nu valorează nimic în raport cu sufletul nostru. Vreau inima ta! Aceasta vrea Dumnezeu de la noi. Deci, degeaba Îi dăm tot ce avem dacă inima noastră e departe, dacă nu este lipită de Dumnezeu. Dar, dacă inima ne este lipită de Dumnezeu, putem să nu avem nimic să Îi dăm din cele materiale, Dumnezeu a primit totul de la noi”.

De la venirea aici, ca păstor al comunității de români din Elche, părintele Cristian Toderici a avut tocmai această misiune și nu a făcut decât să îi apropie pe păstoriții săi de Dumnezeu, să trezească în ei conștiința adevăratelor valori, să îi aducă împreună, pentru ca mai apoi, împreună, să se îndrepte către Domnul. Pentru întreaga misiune și pentru ceea ce a reușit, alături de credincioși, să realizeze aici, în Elche, sfinția sa a primit din partea Mitropolitului Iosif, rangul de iconom stavrofor – purtător de cruce, cel mai înalt rang acordat preoților, „ca semn de recunoaștere și prețuire a râvnei și dragostei arătate către Sfânta noastră Biserică și către Parohia Acoperământul Maicii Domnului din Elche”, așa cum se arată în Gramata Mitropolitană.

Părintele Mitropolit i-a înmânat Crucea și a citit rugăciunea de hirotesie, după care le-a pus la suflet credincioșilor cuvinte cu folos duhovnicesc, pornind de la Evanghelia Duminicii a 20-a după Rusalii, care a relatat minunea învierii fiului văduvei din Nain, săvârșită de Mântuitorul nostru Iisus Hristos.

Înaltpreasfinția Sa i-a îndemnat pe părinți să urmărească mai întâi de toate formarea duhovnicească a fiilor lor, să îi crească în biserică, în frica de Dumnezeu și să îi conducă pe calea spre mântuire.

„Atunci când venim la biserică fără propriul nostru copil, venim ca și femeia văduvă cu copilul mort la groapă, așa venim și noi deoarece copilul nostru este mort. El este viu că trăiește, mânâncă, se distrează, dar pentru că nu i-am transmis credința, copilul este mort. Și noi venim plângând și ne rugăm lui Dumnezeu să-l învie, să-l ridice din moartea sufletească”, a spus Mitropolitul nostru Iosif.

Credincioșii din Elche și-au adus și ei darul lor și a jertfit fiecare cât a putut pentru a-i închina o biserică Domnului. Episcopul Timotei i-a felicitat și a înmânat diplome de ctitor celor care au avut o contribuție semnificativă la întregul proces de edificare a bisericii, în semn de apreciere și recunoștință pentru jertfa depusă pentru a avea o biserică.

„Iată, ați împodobit această hală industrială, ați transformat-o în biserică și ați împodobit-o frumos! De aceea, vă mulțumesc mai întâi frățiilor voastre, deoarece biserica este formată mai ales din credincioși, noi suntem Biserica cea vie a lui Hristos, pentru că fără noi degeaba avem ziduri. Tot ceea ce ați făcut ați făcut cu darul lui Dumnezeu, de aceea să Îi mulțumim Domnului pentru ajutorul dat. De asemenea, îi mulțumim Înaltpreasfințitului Mitropolit Iosif, care a venit de la Paris să cerceteze turma ce i-a încredințat-o Domnul în urmă cu 15 ani și a bătut toată Europa căutând comunități de români și înființând parohii și aducând preoți, pentru ca frățiile voastre să rămâneți în dreapta credință”, au fost cuvintele adresate de Episcopul Timotei.

Mulțumindu-le celor doi ierarhi pentru bucuria venirii împreună să sfințească rodul muncii lor, preotul paroh Cristian Toderici a subliniat, într-un cuvânt, grija și dragostea enoriașilor săi față de biserică, dragoste care se oglindește tocmai în ceea ce au reușit să facă împreună:

„Să vă gândiți, iubiți credincioși, când intrați în acest spațiu, că această casă a fost neînsuflețită, dar de astăzi este locaș al lui Dumnezeu! Din momentul în care avem icoane, avem Sfânta Masă, am primit și Sfintele Moaște aduse din Țara Sfântă, din acel moment sufletele noastre se simt, măcar puțin, ca în Împărăția lui Dumnezeu. De astăzi înainte, biserica noastră este locaș de laudă pentru Dumnezeu”.

Comentarii Facebook


Știri recente